tiistai 10. tammikuuta 2017

Lokineuleen ohje suomeksi
Kirjoittelin tuon ihanan ja suositun lokineuleen ohjeen suomeksi, jottei tarttis neuloessa jatkuvasti pinnistellä enkun kanssa. Suomennos on vapaa ja tarkoitettu yksityiseen käyttöön, kuten alkuperäinenkin ohje. Jos jokin kohta ihmetyttää, voit kysellä lisää tai tarkistaa alkuperäisestä ohjeesta. En ole mikään kovin kokenut neuloja, joten rennolla ranteella tämän tein. Jospa siitä olisi jollekin iloa. :) 

Alkuperäinen ohje englanniksi siis täällä:

Lokineuleen ohje suomeksi

Yleistä
Neule neulotaan pyöröneuleena ylhäältä alas eli kaula-aukosta helmaan ja se on siksi helppo ja nopea tehdä. Neuletta on myös helppo kokeilla kesken neulomisen. Neuleen kokoa voi muuttaa vaihtamalla lankaa ohuempaan ja paksumpaan. Esimerkiksi tein 6-vuotiaan koon Merinocottonista nron 3 puikoilla ja siitä tuli noin koko 98 cm. Vastaavasti tein nron 5 puikoilla 8-vuotiaan koon Dropsin Nepal-langasta (alpakkavilla) ja siitä tuli aika lämmin ja noin kokoa 128 cm. Kahden neuleen ja somen keskustelujen perusteella arvelen, että ohjeessa annetut koot ovat hieman pieniä. Muutin hieman helman ja hihojen pituuksia, jotta niistä tuli sopivat halutulle lapselle. Poimin kainaloista hihaan hieman reilummin silmukoita, jottei ne kiristä.

Koot: 2 – 4 – 6 – 7 – 8 vuotta
Lopulliset mitat
Rinnanympärys: 59 – 62 – 68 – 70 – 74 cm
Hiha kainalosta: 22 – 27 – 29,5 – 32 – 35 cm
Paidan pituus kainaloista helmaan: 20 – 22 – 24 – 27 – 29 cm

Materiaalit:
Puikot: 60 cm  pyöröpuikot  ja sukkapuikot kokoa 3,5 ja 4,5
Langat: pääväri 3 – 3 – 4 – 5 – 5 kerää 50 g lankaa noille puikoille tarkoitettua
Kuviolanka 1 ja 2: molempia 1 kerä eli 50 g  lankaa / 4,5 puikoille
1 kpl takkivetoketjua / nappeja takkiin.

Kaula-aukko ja rintamus

Luo päävärillä ja pienemmillä puikoilla 55 – 60 – 62 – 64 – 66 silmukkaa. Neulo ensimmäinen rivi kaikki oikein. (Jos teet paidan, yhdistä viimeistään tässä vaiheessa renkaaksi! Huomaa, että joudut pikkuisen muuttamaan keskikohdan kuviota.) Seuraavalla rivillä aloita resorineule: eli neulo koko rivi *1o1n*. Tee resoria vielä 5 – 5 - 5 - 7 – 7 riviä. Lisää viimeisellä resoririvillä tasaisesti 14 – 12 – 13 – 14 – 15 silmukkaa. ( Esimerkiksi niin, että kierrät langan puikolle.) Vaihda isompiin pyöröpuikkoihin ja yhdistä neule ympyräksi. Neulo sitten kuvio kaavapiirroksen mukaan. Mustat ruudut ovat neulomattomia silmukoita. Ne luodaan siinä vaiheessa ja sillä värillä, kuin ohjeessa näkyy m1-ruutu. Jos haluat neuloa takin, johon tulee vetoketju, muista neuloa jokaisen rivin ensimmäinen ja viimeinen silmukka nurin. Jos et halua aukaista neuletta, merkkaa aloituskohta jollakin tavalla.

Kuvion jälkeen
Neulo 27 – 28 – 30 – 31 – 32 silmukkaa (alkaen etumuksesta) ja laita seuraavat 35 – 37 – 37 -39 – 41 langalle odottelemaan (=oikea hiha). Neulo seuraavat  53 – 55 – 59 – 61 – 63 silmukkaa (=selkä) ja laita seuraavat 35 – 37 – 37 -39 – 41 silmukkaa langalle odottelemaan (=vasen hiha). Neulo loput 27 – 28 – 30 – 31 – 32 silmukkaa. Seuraavalla kierroksella lisää kainaloiden kohdalle 3 – 3 -  5 – 5 – 7 silmukkaa ja jatka neulomista helmaan saakka sileänä neuleena. Jos teet takin, muista aina neuloa ensimmäinen ja viimeinen silmukka nurin. Kun paidan pituus on kuviosta 17 – 19 – 21 – 23 – 25 cm, vaihda pienemmät puikot ja neulo resoria 6 – 6 – 6 – 8 – 8 kierrosta ja päättele löysästi.

Hihat
Tee hihoista keskenään symmetriset. Poimi hihan silmukat sukkapuikoille (valitse sama koko kuin kuviossa). Hihat neulotaan kokonaan päävärillä. Aloita neulomaan ensimmäistä riviä. Merkitse ensimmäinen silmukka erivärisellä langalla. Kun saavut kainalon kohdalle, poimi puikoille  5 – 5 – 7 – 7 – 9 silmukkaa ja yhdistä ympyräneuleeksi. Jatka neulomista sileänä neuleena, kunnes sukkapuikoilla on neulottu 10 – 10 – 12 – 12 – 14 cm. Tee silmukan kavennus ennen viimeistä silmukkaa ja ensimmäisen silmukan jälkeen. Neulo 5 – 5 – 6 – 6 – 6 kierrosta ja tee uusi kavennus. Tee kavennuksia yhteensä 3 – 3 – 3 – 4 – 4 kertaa. Kun hihan pituus on kainalosta mitattuna 19 – 24 – 26,5 – 28 – 31 cm tee kavennukset: neulo 4 silmukkaa ja kudo sitten kaksi silmukkaa yhteen. Vaihda pienemmät puikot ja tee resorineuletta (1o1n) 6 – 6 – 6 – 8 – 8 kierrosta ja päättele löyhästi.

Viimeistely
Päättele langanpätkät. Huolehdi, että neule tasoittuu. Esimerkiksi kastele harso tai ohut pyyhe ja höyrytä neule sen läpi silitysraudalla 2 pisteellä, niin neulejälki tasoittuu.

Vetoketjun ompelu: käännä neule nurinpäin ja ompele vetoketjukohtaan molemmin puolin neuleen keskelle ompelukoneen suoralla ompeleella (2) tai kaksoisneulalla 2-4 kertaa, jotta neulos ei purkaannu. Voit myös ommella siihen tukinauhan, jottei neule pääse venymään. Leikkaa neule auki. Kiinnitä vetoketju huolellisesti (suoraommel 3-4), jottei se kupruile ja ompele se kiinni. Saatat joutua syöttämään villapaitaa hieman paininjalalle, jotta vetoketju tulee siististi. Halutessasi ompele vielä päältä tikkausompelu (4).

Jos halua neuletakkiisi napit, katso ohjeet napinläpien neulomiseen jostain muualta ja yhdistä tähän.

Lähde: alkuperäinen ohje on Ragga Eriksdottirin. Sitä ei ole tarkoitettu kaupalliseen käyttöön. Englanninkieliset ohjeet ja tarkemmat tiedot alkuperäisistä materiaaleista löytyvät alla olevasta linkistä:Ja pari kuvaa vielä pikkuvesselille neulomastani lokineuleesta:


Se on ihana tunne, kun löytää hyvät värit ja langat ja pääsee alkuun.


Lopullinen neule näyttää tältä ennen vetoketjun laittoa. Eli tuossa edessä kulkee se kahden nurjan silmukan ura. Se ommellaan ensin molemmin puolin ompelukoneella, ettei purkaudu, sitten leikataan saksilla, hui. =)

Neulomisen iloa!
T: Sakru


13 kommenttia:

 1. Mahtavaa Sakru! Oon kaivannut tätä suomeksi. Ihanat värit takissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D Kiitos. Toivottavasti tämä innostaa neulomaan lisää näitä ihania takkeja.

   Poista
 2. Kiitos suomennoksesta, tätä olen kaivannutkin. Yksi kysymys olisi kirjoneulekuvasta. Tarkoittaako nu omustat kohdat että pitää lisätä yksi silmukka? Entä kun katsotaan oikeassa reuanssa olevia kierrosnumeroita, mitä kierrokset 2, 7, 10, 23, 28 tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tämä auttaa sinua. Tuo on juuri se kimurantein kohta kuviosta, että hahmottaa miten sitä täytyy lukea. Mustien kohdalla ei tehdä mitään. Palkin päässä näkyy aina m1-ruutu, jolloin tehdään lisäys, sen värisenä kuin ruutu näyttää. Eli nämä m1-jutut olivat siis niitä lisäyksiä. :)

   Poista
 3. Hei, kiitos suomennoksesta! Kannattaa kuitenkin tarkastaa tuo hihojen ohje, kun niissähän ei lisätä, vaan kavennetaan. :)
  Minullakin juuri Loki puikoilla. Piipahdan kyllä toistekin blogissanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi! Olipa siihen jäänyt kamala virhe; jospa kukaan ei olisi neulonut trumpettihihoja tämän takia. Kiitos paljon, kun hoksautit asiasta. Kävinkin vierailulla blogissasi ja kaikkea ihanaa olet kyllä neulonut! <3

   Poista
 4. Hirveästi kiitos suomennetusta ohjeesta! <3 terkuin laiskuri

  Hirveän pienet koot kyllä!

  VastaaPoista
 5. Tuhannet kiitokset suomennoksesta!
  Tuossa taitaa olla virhe siinä hihareijän tekemisessä. (Kappaleessa "kuvion jälkeen). Siinä lukee että "seuraavalla kerroksella lisää kainaloiden kohdalle...". Siitä ei tullut mitään. Kyllä se täytyy olla että neulo etumus, sitten hihasilmukat langalle ja niiden tilalle lisäykset, sitten selkä jne.
  VE

  VastaaPoista
 6. Heippa! Onpa mukavaa, että tämä löytyy nyt suomennettuna :) Laitoin just oman epäkurantin Loki- läjäni blogiin ja linkkailin sun suomennettuun ohjeeseenkin. Tosi kauniin takin olet tehnyt, mun täytyy ottaa puikoille uusi joka toivottavasti ei enää kirjoneuleesta kiristä kuten ensimmäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Väärän linkin laitoin, arhg! Eli, jos haluat käydä kurkkaamassa postausta, johon sinunkin blogin linkkasin: http://luomallablogi.blogspot.fi/2018/05/loki-neuletakki.html

   Poista
 7. hei! eli jos haluan tehdä 5vuotiaalle(varmuuden vuoksi 6vn. kokosena) paidan Novitan Nalle langasta (puikot 3mm) suositteletko tekemään isoimman koon eli 8v suunnatun ohjeen mukaan?

  VastaaPoista