torstai 25. heinäkuuta 2013

Hamosesta nahkalaukuksi


Kun kevät vasta kutitteli korvalehdillä, sai tämän laukun toteuttaminen tuulta alleen. Oltiin silloin kavereiden kanssa käymässä Luulajassa ja piipahdettiin paikallisessa Kontissa (Röda Korset). Heitin ohimennen ilmoille idean, että tekisin vanhasta nahkatakista laukun. Sakrulla oli heti parempi idea, että nahkahameestahan saisi kätevämmin laukkuun osat. Niinpä rynnittiin hamerekin luo, ja löydettiin kokoa 42 oleva kellomainen, puolipitkä nahkahame! Hameesta puuttui hintalappu, mikä tuotti kassatyöntekijöille melkoista päänvaivaa. Loppujen lopuksi he päättivät myydä hameen mulle 30 kruunulla (n. 3,5e). Lähdin onnellisena pois ja kannoin pussissa reissun parasta ostosta.


Hame ehti toimia naamiaisissa intiaaninaisen hameena ennen joutumistaan leikkuupöydälle. Vaikka nahkaa tuntui olevan paljon, ei siitä kovin isoa kassia saanut tehtyä. Semmoisen sopivan kokoisen kuitenkin kaikenlaiselle käsiveskatavaralle. Paloista koottu hame oli pinnaltaan kovin kaunista. Siinä oli vinoja linjoja sinne ja tänne, ja niinpä ne siirtyivät myös laukkua koristamaan.


Vuoritin laukun paksuhkolla puuvillakankaalla. Tein siihen vetoketjullisen sisätaskun, jotta tavarat pysyisivät jossakin järjestyksessä. Laukun saa kiinni magneettinapin avulla. Vahvistin napin kohdan liimaamalla sisäpuolelle nahkapalan. Hyvin on kestänyt ja jämäkkänä pysynyt.


Hihnan pituus oli vaikea päättää, joten tein siitä säädettävän - pään yli heitettäväksi tai olalla kannettavaksi. Totesin, että pelkästä nahasta tehty hihna venyy, joten laitoin hihnan sisälle sellaisen joustamattoman hihnan, mitä esimerkiksi repuissa käytetään. Sitten olikin koossa niin paksu yhdistelmä, että ompelukone ei enää saumakohdissa jaksanut kunnollista jälkeä tehdä. Tarkkasilmäisimmät varmasti sen jo huomasivatkin. Käytin liimaa niihin kohtiin, etteivät reunat jää repsottamaan. Hihnaan tein kaksi napinläpeä, ja ompelin laukkuun kaksi nappia. Niiden avulla hihnan pituutta saa siis säädettyä. Harkitsin myös metallisia solkia, mutta ei sattunut paikallisella suutarilla siihen hätään olemaan oikeanlaisia ja -tyylisiä. Napeista tulikin ihan mukava yksityiskohta laukkua koristamaan. 


Laukku on ollut käytössä jo jonkin aikaa, ja oon tykännyt siitä niin paljon, että uusia laukkuideoita on pää pullollaan. Napakkaa, mutta pehmoista nahkaa, kun löydän, alan taasen laukkuhommiin. Aika helposti saa tehtyä pelkistetyn laukun, jos ei satu tykkäämään krumeluureista. Kokeilkaapa vaikka!

16 kommenttia:

 1. Oi miten kaunis! Kyllä tekis mieli kokeilla vaikka laukku-ihminen ei ole ollenkaan. Mahtava väri ja kaunis muoto, paljon tykkään!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei muuta kuin kokeilemaan. Tiedä, vaikka sinustakin tulisi laukkuihminen.. :)

   Poista
 2. Vau, tämän tyylinen laukku passaisi minullekin joka en ole koskaan nahkalaukuista perustanut. Hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä tais olla minullekin ensimmäinen nahkalaukku, muttei varmaankaan viimeinen. :)

   Poista
 3. Hieno! Minullakin ollut nahkalaukku mielessä, mutta vielä ei ole tullut sopivan inspiroivaa materiaalia vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei olekaan ihan helppo löytää semmosta hyväntuntuista ja kaikin puolin sopivaa nahkaa. Jospa sinuakin onnistais jossain vaiheessa!
   Kiitos, hieno siitä tuli munki mielestä. Oon tykänny, ainaki vielä. :)

   Poista
 4. Tulipa siitä hieno laukku ja ihania kuviakin oot ottanut! =) Mua kiinnostais tietää, tarviiko nahan ompeluun jotain erityisiä neuloja tai paininjalkoja. En oo koskaan uskaltautunu tähän materiaaliin tarttumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan. Mökkimaisemat inspiroi ottamaan vähän erilaisia kuvia. :)
   Minä ostin vain nahkaneuloja ompelukoneeseen, muuten kaikki välineet ihan normaalisti. Kai niitä on olemassa nahkapaininjalkojakin, mutta minä surruuttelin surutta tavallisella. Vähän piti avittaa käsin, että luisti tasaisesti. Ei muuta kuin testaamaan!

   Poista
 5. Kiinnitin ihailevan katseeni tähän laukkuseen silloin, kun viimeksi nähtiin, mutta en ehtinyt muodostaa sanoja: "Hieno. Ootko ite tehny?"
  Sainkin nyt vastauksen.
  Ja ihan on sinun näköinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mukava, että sanoja voi muodostaa tätäkin kautta!
   Kiitos, sehän on hyvä, jos ei ihan ampunu yli mun tyylistä. :)

   Poista
 6. Ihan mahtavan huikee laukku!! Tuo hihnansäätömahd nappeineen tosi hyvä ja kiva idea!
  Pidän nykyisestä nahkalaukustani, mutta uusikin piristäisi ;)
  Tosiaan kun hyvään kankaaseen törmäis, ni mikä estäis taikomasta siitä uutta varmasti-itselle-mieluisaa-ja-sopivankokoista laukkua (tuo sun laukku just ihanteellista kokoa) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, edes tuon nappijutun tuo laukku kaipas. Oiskohan muuten tullu liian yksinkertainen.. Ite tekemällä sitä tosiaan saa just semmosen, ku haluaa. Tai ainaki melkeen. ;)

   Poista
 7. Kylläpäs sulla on taas leikannut! Ihan mahtava laukku. Pitäiskö lähteä huomenna Konttiin...... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvin leikkas sakset nahkaakin! :D Ei muuta ku lähet Konttiin. Mukava projekti ja mieluinen lopputulos.

   Poista
 8. Voi sentään kun olet tehnyt kauniin laukun ja ihanan värinen. Löysin tekeleesi, kun selasin sivultasi kirppislöytöjä.
  Mie oon ain tykänny sellaisista vähän löysemmistä laukuista, vaik nykyinen nahkalöytöni onkin kassimalli, olkahihnallakin, mutten tykkää siitä, koska laukku on jäykkä..äähhh. Olkapää laukku ei enää pysy vaan pitää kassimallia käyttää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että löysit tänne! Laukku on kyllä ollu mun lemppari koko vuoden. Nyt pitäis saada isompi, että mahtuu vaipat ja harsot mukaan. ;)

   Poista