tiistai 27. elokuuta 2013

Räsymattoja lämmikkeeksi



Pimeänä, lämpimänä kesäiltana -

voisi pitää pihajuhlat ja nauttia vielä kerran siitä, että on kesä. On lämmin eikä tuisku täytä tohveleita lumella. Kynttilöiden valaistessa voisi nauttia vielä kesän herkuista ja ystävien seurasta. Kaikki olisi hyvin, ellei takapuolta paleltaisi!


Ostettiin viime kesänä Ikealta puutarhatuoleja - kauniita muodoltaan ja käteviä muutenkin. Tuolit sopivat monenlaisten pöytien kavereiksi. Varastossa tuolit eivät vie paljon tilaa, kun menevät sopivasti lomittain ja yhteen pinoon. Hyvältä ne tuntuivat istuessakin, joten niitä päädyttiin ostamaan. Mutta käytössä tuntuma oli jo aivan toinen. Tuolit ovat metallisia ja tuntuvat niin kylmiltä, vaikka ilma olisikin lämmin. Saman tien piti alkaa miettiä jotakin lämmikettä tuolien päälle.


Tämän kesän urakkana on sitten ollutkin tuolinpäällysten tekeminen. En suinkaan ole kutonut mattoja, vaan realisointikeskuksesta ostin muutaman räsymaton tähän tarkoitukseen. Tiheää siksakkia on ompelukone syytänyt reunoihin ja päätyihin, etteivät räsyt ala purkautua. Ompelin ensin ja sitten vasta leikkasin, jolloin tilanne pysyi hallinnassa kuteitten ja loimien osalta. Lopuksi kanttasin reunat mustalla leveällä kanttinauhalla, joka peitti reunojen siksak-ompeleet.


Tuolinpäälliset kiinnitin tuoleihin matonkuteen pätkillä. Eivätpä luirua pois, kun tuoleja siirrellään. 



Jännittävä asia näissä on se, että lähteekö kuteet purkautumaan, jos näitä joskus pesukoneeseen laittaa. Siskolla nimittäin kävi niin jonkun vastaavaan räsymattoviritelmän kanssa. Tein muutamaan päälliseen pitkittäisiä ompeleita pitämään kokonaisuutta kasassa. Auttaiskohan se, onko jollakin kokemuksia?



Sitten kerron vielä teille niistä kesälampaista, joita yritettiin silloin alkukesästä kesyttää. Kärsivällisen kesytysoperaation tuloksena lampaat ovat sen verran kesyyntyneet, että kilvan juoksevat syömään kukkia, kun kimpun kanssa menee aitaukseen. Silittämään ei vielä olla päästy.







Neljän lampaan sijaan meillä on enää kolme lammasta. Muutaman viikon takainen dramaattinen aamu koitui yhden lampaan kohtaloksi. Lähialueen saksanpaimenkoirat olivat tulleet tekemään aikaisin aamulla tuttavuutta lampaiden kanssa ja siinä nujakassa meidän Rusko-reppana kärsi niin, että se piti lopettaa. Näitä kolmea nyt seurataan ja hykerrellään, kun nuoret pässit harjoittelevat puskemista. Ei ihan aina nimittäin osu! :)


"Tuu vaan, kyllä sää pääset!"




14 kommenttia:

  1. Onpa hienot tuolinpäälliset, hyvä idea!

    VastaaPoista
  2. Upea juttu nuo tuolinpäälliset, kertakaikkiaan, Ovat kauniita! Onnittelen hienosta ideasta!

    VastaaPoista
  3. Voi valtava, miten kauniita tuoleja!

    VastaaPoista
  4. Huikeita nuo tuolinpäälliset, mahtava idis!

    VastaaPoista
  5. Tosi kivan näköisiä!
    Ja voi ei, harmi mitä koira oli päässyt tekemään, :(
    Ihania kesäkuvia!

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille Emma, Kikka, Anama, melli ja anna-kaisa! :)
    Mukavahan se on, kun joskus pälkähtää päähän jotain aivan omaakin. Useimmiten sitä tulee tehtyä jotain, mitä joku on jo tehny - ja sitte tekee mieli itekki kokeilla samaa. No toisaalta, jokuhan ne tuolinpäällyksetkin on joskus keksinyt. Siitäpä oma sovellus tämä räsymattoversio. Nyt pitäis vain saada isompi pöytä tuolien kaveriks. Ja ehkä ennen sitä laajentaa terassia, että se pöytä mahtuis siihen. Ehkä ensi kesänä. :)

    VastaaPoista
  7. Tosi kivoja! Meillä taas naapurien karussa ollut koira tappoi yhden kanan...

    VastaaPoista
  8. Eksyinpä minäkin tänne blogiin. Aivan kateellisena selaillu blogianne,ootta te taitavia molemmat!! Niin hienoja juttuja ja kaikkea ihanaa ootte tehny. Täytyy vierailla toistenkin.
    Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! :)
      Ei tartte kateellinen olla - varmasti osaisit itekki. Motivaatiota ja vähän aikaa kun on, niin oppii vaikka mitä! Niin meillekki on käyny. Minä alotin ompeluharrastuksen joskus viis vuotta sitten. Moni juttu on menny mönkään, mutta joskus aina onnistuukin..

      Poista
  9. Vitsit mitä tuolin päällisiä! aivan ihania!!!

    VastaaPoista
  10. Minäkin yhdyn ylistyskuoroon! =) Tosi ihania nämä! Ja mulla ois heti pari paikkaa kotona, jotka kaipaisivat räsymattopäällisiä. Alun perin oon ajatellu, että etin sopivankokoisen maton, mutta voihan sen näköjään ommella itekin oikeankokoiseksi... Mutta en meinaa löytää noin kirjavia mattoja mistään. Vielä semmonen ajatus, että ihana, kun osassa noista päällisistä nuo hapsut on jääny näkyviin! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos..
      Kirjavia mattoja ei tosiaan kovin paljon ollu silloinkaan tarjolla, kun niitä etsiskelin. Tuo harmaa-sävyinen matto on värjätty muutamia vuosia sitten johonkin muuhun tarkoitukseen. En edes muista, minkä värinen se alunperin oli, mutta jotenkin hässäkältä se vissiin näytti. Värjäsin sen tummanharmaalla, mutta väri ei tarttunut kaikkiin kuteisiin, onneksi. Nyt se on tasapainoisen värinen, mutta värillisiäkin raitoja on seassa.
      Hapsut olis ollu mukavat kaikkiin! Ei vaan onnistunut ihan jokaiseen.
      Toivottavasti löydät kivan räsymaton jostakin, niin pääset päällisiä ompelemaan. :)

      Poista