torstai 7. helmikuuta 2013

Kirjastokassihan tämä

Se oli ensimmäinen kirppiskäynti muuton jälkeen. Tartuin tähän karheaan vihreään villakankaaseen ja jäin hypistelemään. Jokin siinä kiehtoi. Mielikuvissani näin sen heti kassiksi ommeltuna. Myöhemmin tajusin, että meillä oli kotona muinoin tämäntyylisiä poppanakasseja, siksi se tuntui heti tutulta.

Kassejahan aina tarvii: kauppaan, kirjastoon, yökylään ja markkinoille, miksei tuliaisiksikin. Siihen tarvitsee vain palan ihanaa kangasta ja hetken ompelua. Olen joskus yrittänyt puhelimessa selittää mukavaa helppoa kassiohjetta. Käy se niinkin, mutta kuvien kanssa on aina helpompi päästä eteenpäin. Kertokaapa te, jotka tätä tekstiä luette, kaipaatteko blogiimme tämäntyylisiä ohjeita. Kannattaako tällaisia päivityksiä tehdä jatkossakin?


1. Leikkaa kankaasta sopiva pala kassia varten. Tässä koko on 80 cm x 47 cm. Jos kangas on harvaa niin kuin tässä, siihen kannattaa tehdä vuori, joka on samankokoinen tai hiukan pienempi kuin päällinen. Samalla leikkaat myös hihnat, joiden on hyvä olla ainakin 9 cm leveät. Hihnojen pituus kannattaa kokeilla myöhemmässä vaiheessa itselle sopivaksi.


2. Jos haluat kassin sisälle taskun, tee se tässä vaiheessa. Käännät vain taskun kaikki reunat ja tikkaat kiinni vuorikankaaseen. Tämän kassin vuori ja hihnat on kirppikseltä löytyneestä vahvasta puuvillakangaspalasta. Tästä kuvasta näkyy hyvin, miten vuorin ja päällikankaan voi ommella yhteen. Eli taita päällikangas kaksinkerroin ja jätä vuorikangas väliin ja ompele suoralla ompeleella.


3. Laita kassin nurjat puolet vastakkain, kyllä, nurjat. Ompele kassin sivut ja pohja saumurilla tai suoralla ompeleella. Jos ompelet ompelukoneella, leikkaa saumavarat puolen senttimetrin levyisiksi ja siksakkaa. Tässä kassissa on toinen sivu valmiiksi taitteelta, joten ompelin vain pohjan ja toisen sivun.


4. Seuraavaksi käännä kassi oikeat puolet vastakkain, nuppineulaa saumat jämäkästi ja ompele nurjalta puolelta vähintään 1 cm:n päästä suoralla ompeleella pussisauma. Se tarkoittaa sitä, että vuoren puolelta ei näy kankaan reunaa vaan se jää ompeleen sisään pussiin. Tulee kaunis näin. Jos et leikannut äskettäin saumaa siistiksi, jää oikealle puolelle herkästi näkyviin kankaan reunahapsuja.


5. Tee kassin pohjaan kolmiot kuvan mukaisesti. Suosittelen piirtämään viivan, jota pitkin aiot ommella. =)


6. Ompele kolmio kiinni kassin pohjaan joko koneella tai käsin. Tässä ompelin käsin muutamalla pistolla, koska sauma oli niin paksu. Yksinkertainen vahva kangas menee hyvin myös ompelukoneella. Silloin kannattaa ommella kolmio kateettia pitkin kiinni pohjaan.


7. Nyt kassi näyttää käännetynä tällaiselta.


8. Silitä tai käännä viivottimen avulla terävät 1cm:n saumavarat hihnoihin molemmin puolin. Taita reunat lähes päällekäin ja ompele suoralla ompeleella kiinni. Ompele näön vuoksi toisellekin puolelle symmetrinen ommel suoralla. Hihnojen päät jätän huolittelematta.
9. Merkkaa kassiin keskikohta nuppineulalla ja nuppineulaa myös hihnat oikeaan kohtaan. Kannattaa kokeilla kassia tässä vaiheessa, että se on sopiva kantaa. Tämä vaihe vaatii tarkkuutta, mutta tarkkuus palkitaan!  =)


10. Ompele hihnat kiinni kassin oikealta puolelta esimerkiksi tähän ruuturaksimuotoon. Tällainen ommel ainakin kestää käytössä eikä hihna anna periksi. Leikkaa lopuksi ylimääräiset hihnakankaat nurjalta puolelta sentin päästä saumaa.


11. Oo, mikä hieno kirjastokassi siitä tuli! =)


Ja se sai saman tien myös pystyraitasiskon. 


8 kommenttia:

 1. Ihanat, kuosista tulee mieleen mummolan seinävaate :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tämä onkin aitoa vanhaa kangasta. Tiiä vaikka olisi kudottu kangaspuissa.

   Poista
 2. Kivoja kasseja ja hyvä tuo ohje! Järkevä tehä tuo vuoritus noin varsinki harvaan kankaaseen, ja miksei muutenki:)! Pysyy paremmin vuori ja päällinen yhdessä, kun ompelee noinnikkään yhteen... Ohjeet on aina avuksi ja opiksi, toisen oivallus on toiselle lahja, kun ei tarvi kaikkia ite pähkäillä:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Sari! Teen yleensä kassit ilman vuorta jämäkästä puuvillasta, mutta ei tähän vuorelliseen versioonkaan paljoa kauempaa mene aikaa. =) Kuinkahan monen oivalluksen sitä onkaan saanut joltain lahjaksi! =)

   Poista
 3. Mullekin tuo ohje oli oikein paikallaan. Oon jämähtänyt semmosiin muovipussin kaavoilla tehtyihin kangaskasseihin, jotka on kyllä hyviä kauppareissuilla. Mutta kirjastoon vois jonku fiinimmän kassin ottaa! Täytyypä etsiskellä joku kiva kangas ja testata tuo ohje. :)

  Onko tuo pussisauma muuten jotenki kestävämpi kuin normaali sauma? Kuulostaa ainakin kestävämmältä, kun siihen tulee kaks ommelta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sun kangaskassit on ollu kyllä ihania! Kyllä tuo pussisauma on ainakin käytännössä ollut kestävä! Hyvin on jaksanut eräskin tällainen maitokassi monta vuotta. Nuo hihnat täytyy vaan tosiaan ommella kiinni kunnolla, niin kyllä kestää kantaa painavaakin tavaraa. Muuten, me käytiin tänään kirjastossa ja lainasin onnellisena sen Printtejä!-kirjan. =)

   Poista