torstai 28. helmikuuta 2013

Ruislimppua rosmariinilla

Pakkohan se on teillekin kertoa, että tämä pullamössönainen on innostunut leipomaan ruislimppuja ja vielä juuresta! Tuumasta toimeen kesti vain yhdeksän vuotta. Jokaisesta satsista tulee neljä limppua. Ja koko ajan maku paranee. Ohje on Evitan numerossa 1/2013 ja sen avulla aloitin ihan alusta; hapankorppujuuresta se lähti. Luulisi, että näissä viimeisissä ei ole enää paljoa hapankorpuista jäljellä, mutta niin vaan ne maistuvat vieläkin selvästi. 

Aluksi juuri haisi pahalle ja limput olivat kovia ja pieniä. Nyt leivät ovat ehkä jo vähän isompia ja pehmeämpiä. Pehmeneeköhän kuori, jos laittaa vähemmän jauhoja tai lyhentää paistoaikaa? Vai mitä noille kuorille tekisi? Mukamas kokeneena kumautan jokaista limppua aina paiston päälle, että onhan varmasti kypsää.

Minua ihastuttaa näissä limpuissa se, että niihin menee yhteensä vain 15 grammaa hiivaa ja niiden leipominen on helppoa, vaikkakin aikaavievää. Kun taikinan aloittaa valmiista juuresta, sen voi leipoa seuraavana päivänä. Taikinan kohotteluun menee pari tuntia ja limppujen kohotteluun tunti ja paistamiseen tunti per pari limppua. Mutta kun tahtiin pääsee, kohottelut eivät tunnu ongelmalta.

Hitaus saattaa olla oikeastaan tämän leivän salaisuus: se, että taikinasta pitää huolehtia ja seurailla, tuntuu olevan osa makua. Kun otan juuren talteen ennen taikinan alustamista, suunnittelen jo seuraavaa leivontapäivää. Olisi pyhäinhäväistys antaa juuren pilaantua, kun sen on kerran saanut toimimaan. Ja ehkä joskus haen ruisjauhot tuoreena pienestä paikallismyllystä. Olisikohan maku eri? Aivan koukuttavaa tämä on.

P.S. Alimmaisessa kuvassa limput pötköttävät pappani tekemällä lovileikkauksin koristellulla puulautasella. Sen pohjassa lukee lyijykynällä kirjoitetulla kauniilla käsialalla: Leppää. 1969. Ja nimikirjaimet. Vieläköhän joku tekee tällaisia?


Tähän loppuun lisään vielä ohjeen, kun sitä on pyydetty. Olkaapa hyvä ja herkullisia hetkiä!


Rosmariini-ruislimppu / Evita 1-2013


1.  Päivä / Juuri
5 dl vettä
3 hapankorppua
5 dl ruisjauhoja
5 g tuorehiivaa

1.Mittaa isoon kulhoon lämmin vesi, hapankorput, jauhot ja hiiva. Anna korppujen pehmetä. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Peitä kulho liinalla ja anna käydä huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.

2. päivä
5 dl vettä (kädenlämpöistä)
5 dl ruisjauhoja

2. Lisää seuraavana päivänä juureen lämmin vesi ja ruisjauhot. Peitä liinalla ja anna hapantua vuorokausi.

3. päivä

1 dl vettä
15 g tuorehiivaa
1 rkl suolaa (myllystä tai tavallista)
2 rkl tuoretta rosmariinia (tai 1 rkl kuivattua)
n. 900g ruisjauhoja

3. Ota 1 dl juuresta talteen ennen kuin lisäät kolmannen päivän ainekset. Juuri säilyy jääkaapissa 1-2 vkoa ja sen voi myös pakastaa.

4. Kolmantena päivänä liota hiiva lämpimään veteen ja lisää neste juureen. Sekoita siihen suola ja rosmariini. Lisää jauhot ja vaivaa yleiskoneella, jos mahdollista. Taikina on sopivaa kun se on tasaista ja irtoaa hieman reunoista.

5. Peitä kulho hyvin liinalla ja suojaa vedolta ja anna taikinan kohota lämpimässä 2 – 4 h. Taikina on valmista leivottavaksi, kun se on selvästi kohonnut ja pehmeää.

6. Kaada taikina  pöydälle ja leivo siitä neljä limppua. Anna niiden kohota pellillä vielä 1 tunti.

7. Kuumenna uuni 250*C ja paista leipiä ensin n. 25 min. Laske sitten lämpötilaa 200*C ja  paista vielä n. 25 min. Kun otat leivän uunista, kokeile, että leipä kumahtaa, kun napautat sitä pohjaan. Silloin leipä on myös sisältä kypsää.

8. Kun otat juuren käyttöön uudelleen, sekoita siihen isossa kulhossa 1. ja 2. päivän vesi- ja jauhomäärät ja anna hapantua 1 vrk. Ota tästä määrästä taas talteen juuri ja ja jatka sitten 3. päivän ohjeella loppuun.



11 kommenttia:

  1. Jokusen vuoden ruisleipää leiponeena sanoisin, että kova kuori tulee matalalla lämmöllä pitkään paistaessa. Eli paistoaikaa lyhemmäksi ja ehkä uunia vähän isommalle. Itse kun paistan leivinuunissa, niin vähän vaikea sanoa tarkkaan. Herkullisia leivonta- ja syöntihetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Paula tiedosta! Oonkin vähentänyt kymmenellä minuutilla paistoaikaa. Ohjeessa käsketään paistaa aluksi kuumalla 250*C ja sitten 200*C. Suojaan limput puolivälistä foliolla. On ollu vähän pehmeämpiä, mutta eipä haittais vaikka vielä pehmenisi. Lisäksi vähensin jauhoja. Täytyy ens kerralla kokeilla vielä kuumempaa lämpöä aluksi. Mää kysyn kyllä sulta sitten neuvoa, kun teen ensimmäisen satsin leivinuunissa! =)

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköisiä. Onko vaikea homma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole vaikeaa, mutta aikaa vie jonkin verran. =) Yksinkertaiset aineet ja vaiheet.

      Poista
  3. Nam! Ja oli muuten hyvää! :) tosi hyvin sopii tuo rosmariini mausteeksi.

    VastaaPoista
  4. Olisiko sinulla tämä ohje?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On toki! Haluaisitko sen tänne blogiin siis?

      Poista
    2. Laita ihmeessä ohje tänne! Minäki haluaisin sen.
      Tuoksuu nimittäin tänne asti nuo sun kuvat. :)

      Poista
    3. Laitanpa siis jahka jouan. Tuo limppu maistuu vähän hapankorpulle ja rosmariinille ja on täyttä ruista.

      Poista
  5. Tämä on mahtava juttu! Ja saatiin silloin maistaakin sun leipää, aivan huippua ja vanhanajan oikeaa... voita ja juustoa päälle vaan :) Ihanaa kun jaksat leipoa ja jakaa ohjeita muillekin! Ekä joskus yritän kokeilla :) Meijän perheessä takassa paistettu perunarieska on valloillaan, niin pehmoista ja herkullista. Vieläkö pottumuusissa, johon taikina tehdään, on sipulia, niin se tuo hyvän maun leipään. Iloa arkeen ja kiitos ohjeista!

    VastaaPoista