perjantai 21. maaliskuuta 2014

Toukkapussikuulumisia

Oikein oikein nurin nurin ja oikein taas! Kuulenko puikkojen kilinää? Toukkapussihaaste on nyt täydessä vauhdissa ja siispä ajattelimme infota teitäkin missä mennään ja miten tähän on tultu. Yritämme myös koota yhteen haasteen raameja.

Ensinnäkin: haastetta saa tosiaan jatkaa. Jos sattuu niin mukavasti, että toukkapusseja tulee runsaasti, siihen on nyt varauduttu sekä Suomessa että Afganistanissa. Toukkapusseja siis kerää suomalaislääkärin perustama Hope For the Babies International -niminen yhdistys Afganistaniin. Siellä toukkapussin saa samaan tyyliin kuin meidän äitiyspakkauksen, jos menee sairaalaan synnyttämään. Me innostuimme haastamaan teidät, koska koimme, että tässä ollaan hyvällä asialla. HOBI jatkaa keräystään haasteen jälkeenkin. Saimme paikan päältä hieman kuulumisiakin. Tässä teillekin pieni pala:

20.3.2014

"Täällä on tänään Uuden Vuoden aatto. Huomenna on Nowrooz eli vuoden ensimmäinen päivä. Uusi vuosi on numeroltaan vuosi 1393. Perinteisiin kuuluu mennä piknikille, syödä sekahedelmäsoppaa jossa on 7 erilaista hedelmälajia mukana ja teen kanssa herkutella Nowrooz-pikkuleivillä jotka ovat noin 10 cm läpimitaltaan."

Tällä hetkellä olemme saaneet jo muutaman valmiin toukkapussin keräykseen ja arvontaan. Olemme Lotan kanssa iloisia, ja myönnettäköön että vähän hämmentyneitäkin, siitä miten laajasti haasteeseen on vastattu. Haluamme kertoa teille kaikille, että teidän koppinne, kommenttinne ja yhteydenottonne liikuttavat meitä. Olette ihania! <3 Kiitos!

Neulomisessa pääsee parhaiten alkuun Kartiinan tai HOBI:n ohjeella, joita saa vapaasti soveltaa. Toive on, että toukkapussi olisi joustava ja napakkaa resorimaista neulosta ja pituus vähintään 57 cm (45 cm ennen pääaukkoa). Parhaiten toimivat paikan päällä kuulemma sellaiset pötkylät, joissa ei ole ylimääräisiä aukkoja käsille. Jos haluat jättää pussin auki myös varpaiden puolelta, kudo pidempi pussi. Lanka voi olla monenlainen, puuvillaa tai villaa, mutta toiveena on, että se olisi helposti pestävä. Villasukkien ja muiden vauvaneulomusten mukaan liittämistä ei kielletä.

HOBI:n projektiin neulomasi toukkapussit voit toimittaa HOBI-yhteyshenkilölle Helsinkiin. Postitusosoitteen saat laittamalla sähköpostia osoitteeseen esainio(at)gmail.com. Helsingistä toukkapussit jatkavat sitten matkaansa kohti Afganistania. Voit myös kysyä neuvoa sähköpostiosoitteestamme pienilankarulla(at)gmail.com.

Kuten lupasimme, järjestämme Lotan kanssa arvonnan kaikkien toukkapussihaasteeseen osallistuvien kesken. Jos haluat osallistua arvontaan, ota kuva valmiista toukkapussistasi ja lähetä kuva meille sähköpostiin pienilankarulla(at)gmail.com. Neulomis- ja arvonta-aikaa haasteessa on siis huhtikuun loppuun saakka. Sen jälkeen koostamme blogiimme tekstin, jossa esittelemme toukkapusseja ja kerromme tarkempia lopputuloksia ja arvonnan voittajan. Seuraamme haasteen aikana toukkapussimääriä ja kerromme sopivin väliajoin lukumääriä teillekin. Lisäksi kerromme lopuksi kuvin ja sanoin, miten haaste meni perille.Haluamme vielä korostaa, että tämä ei ole mikään pelkkä Pienen lankarullan keksintö, vaan tähän on osallistunut monta käsiparia. Lukekaa, jos haluatte tietää enemmän:

Ensin on kätilö-Eeva, joka oivaltaa yön pimeinä tunteina, että "eikö kylmiä vastasyntyneitä voisi villavaatteiden sijaan pukea sellaiseen isoon kapalomaiseen sukkaan". Hän alkaa neuloa. Sitten tulee Kartiina-niminen nainen synnyttämään, joka ihastuu kätilön keksintöön ja päättää neuloa itselleen samanmoisen toukkapussin. Netistä löytyy huonosti ohjeita, joten Kartiina neuloo vapaasti omasta päästä tuota "ihanaa rentouttavaa jättisukanvartta".

Kartiinalla on läheinen tuttava Sakru, joka pitää käsityöblogia. Hän ihastuu tähän toukkapussiin ja pyytää Kartiinalta kuvia ja kirjallista ohjetta, jotta voisi julkaista siitä joskus päivityksen. Sakru saa itse myöhemmin Kartiinalta vauvalahjaksi ihanan toukkapussin ja Lotta-blogistikin innostuu neulomaan sellaista omalle vauvalleen. On kaksi vauvaa ja kaksi toukkapussia ja Kartiinan pikaisesti sorvattu ohje. Mikä mukava päivitys siitä tuleekaan! Sen saamme kuulla monta kertaa.

Blogiohje leviää ja innostaa, ja sen kuulee myös suomalainen Heli Afganistanissa. Hän on jo aiemmin toimittanut maahan nuttuja vauvoille. Heli kommentoi päivitystä ja kyselee, saisiko toukkapussin kehittelltä avustustuotteeksi. Helin apukäsi neuloo ja testaa sopivia pusseja ja kehittelee ohjeen englanniksi. Lotta keksii, että laitetaan mekin blogiin toukkapussihaaste, jos saataisiin muutama pussi tätäkin kautta maailmalle. Kun pääkohdat ovat selvillä, julkaisemme pienen hyvänmielenhaasteen. Hetkessä se leviää käsityöharrastajien parissa ja kopit kopsahtelevat. 

Lotta ja Sakru ottavat yhteyttä Heliin ja tarkistavat, mihin määrään heidän avustajansa Suomessa ja Afganistanissa ovat valmiita. Muutama kiireinen päivä vierähtää käytännön järjestelyissä. Nyt kädet neulovat taas ja ensimmäisestä silmukasta on syntynyt rivi uusia, jotka nivoutuvat langan kiertäessä taas uusiin. Muovautuu lämmintä jättisukanvartta. Hyvin kaikki lopulta järjestyy, kun on kyse käsitöistä.

6 kommenttia:

  1. Ymmärsinkö oikein, että pusseja voi toimittaa myös toukokuun puolella? Haluaisin osallistua tekemällä ainakin yhden pussin, mutta en ole vielä ehtinyt, mutta nyt voisin aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä näitä toukkapusseja voi vielä toimittaa toukokuussakin. Haasteemme on voimassa huhtikuun loppuun saakka ja siihen mennessä tulleet kuvat osallistuvat arvontaan. HOBI jatkaa edelleen tätä projektia meidän haasteen jälkeenkin.

      Poista