sunnuntai 9. elokuuta 2015

Tärppejä Tanskasta

Tällaisen reissun teimme:

Tanskassa mukana

4 aikuista
6 alle kouluikäistä lasta 1 - 7-v.
Yksi tila-auto
Yksi asuntoauto

Reitti

Naantali--Kapellskär (päivämatka laivalla) - Nyköping (leirintäalue) - Roskilde (leirintäalue 2 yötä) - Kööpenhamina ja sillat - 
Bryrup (vuokrakoti 6 yötä), josta käsin: Givskud Zoo, Billund (Legoland 2 päivää), Aarhusin vanhakaupunki, Ulkoilmaleikkipuisto 
- Skagen ja Hirtshals (leirintäalue ja pohjoisen dyynit) - Fredrikshavn--Göteborg (ylitys päivälaivalla) - Lidköping (leirintäalue) - Kapellskär--Naantali (yölaiva)

Aikaa kului Naantalista Naantaliin yhteensä 13 päivää


1) Laivareitti Naantali-Kapellskär

Valitsimme merenylitykseen laivafirman nimeltä Finnlines ja ylitimme siis Pohjanmeren reittiä Naantali - Kapellskär. Meille tuo laivayhtiö sopi hyvin ja tuli halvemmaksi. Matkaan sisältyi kaksi ruokailua kaikille, ja lapset viihtyivät rauhallisessa leikkihuoneessa. Laivat ja sapuskat olivat vaatimattomampia kuin perinteisillä siljoilla ja muilla, mutta toisaalta nautimme laivan leppoisasta tunnelmasta. Yksi tax free -shopkin sieltä löytyi.2) Roskilden leirintäalue

Kööpenhaminan kupeesta löytyi iso ja toimiva leirintäalue, jonne pysähdyimme kahdeksi yöksi. Leirintäalueella oli paljon tilaa ulkoilla ja touhuta sekä ihan toimivat huoltotilat. Lotan perhe yöpyi asuntoautossa ja Sakrun mökissä. Lapset nauttivat jättimäisistä pomppupatjoista ja leikkipuistosta. Aikuiset saivat hyvää apua leirintäalueen infosta Kööpenhaminan kiertelyyn. Leirintäalueelta pääsee bussilla juna-asemalle, josta puolestaan pääsee vartissa Köpikseen.
3) Kööpenhaminan pari kivaa sisustuspuotia

Alun perin tarkoituksenamme oli päästä naisten kesken kokonaiseksi päiväksi Köpiksen humuun, mutta reissuohjelmaan varattu perjantai sattui olemaan maan yleinen vapaapäivä, jolloin putiikit olivat kiinni. Siksi jouduimme typistämään shoppailumme muutamaan tuntiin lauantaina. Tässä pari kivaa puotia, joihin tykästyimme ja jotka sattuivat kätevästi samalle puolen kaupunkia, melkein saman kadun varrelle. Ikävä kyllä, emme kerenneet muuten kiertelemään tuota kauniiksi kehuttua kaupunkia, vaan näimme siitä vain tuon keskustan, joka oli paljolti remontissa eikä tainnut tarjota ihan parastaan.


a) Hay  Pilestræde 29 viehättävä pieni putiikki täynnä mietittyjä tuotteita. Täältä löytyi paitsi toimistotarvikkeita myös muutamia ihania sisustustuotteita. Käymisen arvoinen paikka. Haylla on myös isompi sisustusliike täällä, mutta tämä oli suloinen putiikki.
b) Normann Copenhagen Østerbrogade 70 tarjosi puolestaan tanskalaista huonekaludesignia. Täällä lähinnä haaveilimme millaisen nojatuolin voisimme ottaa kotiimme.
c) Tiger Vesterbrogade 70 voisi olla verrattavissa ruotsalaiseen Lagerhausiin tai entiseen Tiimariin. Tuotteet ovat hauskoja ja veikeitä eikä hintakaan huimaa päätä.
d) Illums Bolighus -tavaratalo Amagertorv 10:ssä sai päämme pyörälle. Iso ja monikerroksinen kauppa oli täynnä ihania sisustustuotteita monilta eri valmistajilta. Tässä paikassa saa kulumaan useammankin tunnin.
e) Angulus-niminen kenkäkauppa Sværtegade 10 ihastutti meitä laadukkailla kengillään. Laitetaanpa tänne muistiin sekin, vaikkei sisustukseen liitykään. Heillä näyttää olevan myös nettikauppa, jos joku muukin on heikkona hyviin kenkiin.4) Ulkoilmaleikkipuisto eli Momhöje Naturcenter

Saimme vinkin ennen reissua, että Tanskasta löytyy kivoja ilmaisia retkileikkipuistoja. Vietimme sellaisessa yhden päivän lasten kanssa ja se oli varsin mukava kokemus. Leikkipuistolaitteet oli naamioitu luontoon sopiviksi ja lapsille oli paljon tilaa temmeltää. Jos aikaa olisi ollut enemmän ja mahat pienempiä, olisimme varmaan tehneet samalla patikointikierroksenkin tällä ulkoilualueella. Ulkoilmaeväät nautimme toki niille varatuilla nuotiopaikoilla ja se näytti olevan paikallistenkin lempipuuhaa.

5) Givskud Zoo

Monien safareiden ja eläinpuistojen tarjonnasta valitsimme lopulta tämän leijonakohteen ja tykkäsimme kyllä. Eläinpuistossa oli siis sekä autolla ajettavia safariosioita että käveltäviä puistopätkiä. Erityisesti meille jäivät mieleen leijonasafari ärjyvine petoineen sekä norsut, apinat, kirahvit ja seeprat. Lisäksi uudehko dinosauruspuisto teki lapsiin vaikutuksen. Päivä oli hieman pilvinen ja sateinen, suorastaan kylmä, mutta ehkä sen takia eläimet olivat virkeämpiä. Mielestämme tämä safaripuisto oli sopivan kokoinen ja kaikin puolin mukava kokonaisuus. Aika loppui kesken ja hieno leikkipuistoalue jäi kokematta.6) Legoland

Lasten suurin haave reissun suhteen eli Legoland täytti kaikki odotukset. Vietimme lopulta siellä kaksi päivää ja nautimme tuosta teemapuistosta kaikki, niin miehet, naiset kuin lapsetkin. Keräsimme etukäteen Jyskistä alelippuja ja saimme lisäksi toisesta päivästä huomattavasti halvemmat pääsyliput, kun kysäisimme asiaa infosta. Alueella oli paljon nähtävää, laitteita, ruokapaikkoja ja pikkukauppoja. Mieleenpainuvimpia yksityiskohtia taisivat olla minimaailma, junarata, vuoristoradat, dublo-leikkipuisto, prinsessamainen uimahyppyesitys sekä sukellusmaailma. Koko alue oli tehty viihtyisäksi ja toimivaksi. Mainittakoon vielä, että emme joutuneet jonottamaan laitteisiin juuri yhtään, koska menimme sinne kesäkuun alussa. Kuulemma heinä-elokuussa joka laitteeseen saa jonottaa jopa tunnin, mutta silloin puisto on myös auki pari tuntia pitempään.


7) Aarhusin ulkoilmamuseo

Piipahdimme yhtenä päivänä tässä kiinnostavassa ulkoilmamuseossa lasten kanssa. Alue on jälkeenpäin rakennettu vanha kaupunki, jonka rakennukset on siis tuotu muualta Tanskasta. Vanhimmat rakennukset olivat peräti 1700-luvulta. Lapset viihtyivät hyvin kauniin päivän ulkoilmassa ja kurkkivat uteliaina eri pihoihin ja rakennuksiin. Museon työntekijät vetivät roolinsa hyvin ja eläytyivät omaan aikakauteensa mainiosti, mikä lisäsi viihtyvyyttä. Maistelimme leipomotuotteita ja ihmettelimme vanhoja tavaroita. Pitihän se testata lopuksi tanskalaiset smörrebröditkin mukavassa kahvilassa.
8) Talonvuokraus Interhomen kautta

Leirintäalueiden lisäksi yövyimme melkein viikon Interhome-sivuston kautta varatussa vanhassa omakotitalossa Bryrupissa. Talo oli tilava ja mahduimme sinne hyvin kaikki, mutta pettymykseksemme se haisi niin voimakkaasti tupakalle ja tunkalle, että kesti kauan saada haju pois vaatteista. Opimme, että talonvuokraus tätä kautta on hieman arpapeliä ja halpa hinta tarkoitti tällä kertaa huonompia olosuhteita. Bryrup oli tyypillinen tanskalainen pieni maalaiskylä, aika hiljainen, mutta tarkoituksenamme olikin tehdä sieltä käsin päiväretkiä. Lapsia ihastuttivat läheisen haan hevoset ja pihamaan kissat. 
9) Pohjoisen merenrannat

Onneksi emme jättäneet Pohjois-Tanskan merenrantoja kurkkaamatta! Ajelimme viimeiseksi yöksi Tanskan pohjoiseen kärkeen Skageniin ja löysimme ihanan siistin leirintäalueen Hirtshalista. Nautimme merenrantatunnelmasta ja piipahdimme illalla katsomaan auringonlaskuakin majakan luona. Kyllä oli kaunista! Täällä viihtyisi pitempäänkin. Seuraavana päivänä oli kätevää ylittää meri reitiltä Fredrikshavn - Göteborg ja aloittaa paluumatka.
Tämän Tanskan-reissun myötä saimme paljon mukavia muistoja, joihin on mukava palata, kun reissukuume iskee. Toivottavasti tekin viihdyitte tämän matkakertomuksen parissa!
<3: Sakru ja Lotta

11 kommenttia:

 1. Varmasti ikimuistoinen reissu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me tykättiin. :) Lapsillekin oli helppo löytää tekemistä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit. Yritimme poimia sellasia juttuja reissusta tänne, joista voi saada aineksia omaan reissuun. :)

   Poista
 3. Onpa ihania kuvia. On täytynyt olla koko porukalle mieleenpainuva reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se mukava reissu! Täällä pojat jo kyselee, milloin taas mennään Tanskaan. :D

   Poista
 4. Sakru ja Lotta, teille on haaste blogissani (jos kerkeätte...): http://oivanompeluhuone.blogspot.fi/2015/08/liebster-award-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai oikeastaan tunnustus, ei haaste.

   Poista
  2. Kiitos Oiva tunnustuksesta! :) Täällä on nyt vähän säpinää niin en uskalla varmaksi luvata keretäänkö vastata.

   Poista
 5. Tanska on kyllä hurjan kiva matkailumaa. Sieltä jos mistä löytyy jokaiselle jotakin. Ja todella sitä jotakin, positiivistä letkeää tyylikästä rennolla asenteella toteutettua normielämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Tavattiin siellä yks suomalainen perhe, joka oli vuokrannut talon kuukaudeksi. Talolta käsin sitten tekivät reissuja eri kohteisiin. Siinä ajassa pääsis vielä paremmin kiinni siihen mukavaan tanskalaiseen elämänmenoon.

   Poista