perjantai 14. helmikuuta 2014

Sovitusnukke



Näin ystävänpäivänä voi ainakin suunnitella mukavaa päivää siskon, ystävän tai vaikka jonkun porukan kanssa. Toteuttaminen pikaisellakin aikataululla onnistuu vallan mainiosti, jos haluatte sovitusnukkeja tehtailla. Tarvitsette:
                                                    - pari rullaa ilmastointiteippiä
                                                      (yhteen nukkeen menee reilu yksi rulla teippiä)
                                                    - sakset
                                                    - vanha toppi, t-paita tai pitkähihainen
                                                    - tuorekelmua
                                                    - vanhoja tyynyjä 
                                                    - hyvää ruokaa.

Tarkuuvarmasti saatte noilla eväillä aikaan lähes ikimuistoiset teippauskutsut! Pikkusisko löysi Burdan sivuilta helpon sovitusnukkeohjeen, jonka avulla tehtiin isosiskon kanssa sovitusnuket tulevia ompeluja varten. On kuulkaas aikamoisen mielenkiintoista nähdä, miltä sitä ihan oikeasti näyttää. Reilua tuntia ei millään jaksa olla luonnottomassa peilausasennossa, jossa ryhti on hyvä ja vatsa tiukkana. Nukke kertoo armottoman rehellisesti sen, kuinka kumaraselkäisenä sitä eloa taivaltaa ja missä pullottaa mitäkin.



Tässä muutamia vaihekuvia meidän sovitusnukkeprojektista. Tarkemmat ohjeet näette siitä alkuperäisestä Burdan ohjeesta. Seuraavaksi listasin joitakin vinkkejä, mitä itse huomattiin:

- Mieti, mitä toppia tai paitaa et enää tarvitse. Vähän pitempi malli on hyvä tässä hommassa, niin ei tarvi erillisiä lisäosia asetella lantion kohdalle. Pue se päällesi. Kaulan seutu ja tarvittaessa myös olkapäät on hyvä suojata esimerkiksi kelmulla, niin irrottautuminen kaavusta on vähän helpompaa. Käy vessassa, juo lasi vettä.
-  Teippaaminen on hyvä aloittaa rintojen alta. Sen jälkeen teippiä laitetaan ristiin ja rastiin, pitkittäin ja poikittain ainakin 2-3 kerrosta edeten pikkuhiljaa kohti lantiota. Teippaus saa olla napakka, jotta mitat säilyvät suunnilleen samoina. Muista hengittää.
- Kun teippaus on tehty, on aika kuoriutua. Paita leikataan takaa auki. Pyöreäkärkiset sakset ovat hyvät tähän hommaan. Riisu teippipaita päältäsi. Tässä vaiheessa olo on luultavasti samanlainen kuin olisit ollut juhlissa sadetakkikankaasta tehdyssä juhlapuvussa ja riisuisit sen illalla pois. 
- Teippaa leikkaussauma kiinni. Teippaa myös kaula-aukko sekä kädentiet kiinni. Helpottaa huomattavasti, jos kaverisi auttaa näissä kiinniteippaamisissa. Myös nuken täyttäminen on hyvä tehdä yhdessä. Täytä nukke esimerkiksi vanhoilla tyynynsisuksilla. Täyttäminen on jossain määrin haastavaa, sillä täytettä survomalla saa helposti soikeasta pyöreän. Ympärysmitta ei pääse täyttämisessä muuttumaan, mutta muoto pääsee. Taputtele siis tarvittaessa esimerkiksi vatsan seutua litteämmäksi.
- Tee alaosaan vahvasta pahvista soikea kiekko. Tee keskelle reikä, josta pujotat esimerkiksi harjanvarren nuken sisälle. Teippaa helma kiinni pahvikiekkoon. Tee jalusta, johon harjanvarren voi kiinnittää.



Sovitusnukkekuvia selaillessani törmäsin tällä tekniikalla tehtyihin nukkeihin, jotka oli sitten vielä päällystetty jollakin kauniilla kankaalla. Jos päällystyshomman jaksaa tehdä, voisi nukkea pitää esilläkin. Tuollaista teippiemäntää tuskin kauan jaksaa katella. Joku paikka pitäisi keksiä. Niin, joku paikka pitäisi keksiä. Sehän tässä on ongelma. Missä säilytät tuommoista kohtuullisen tilaavievää sovitusnukkea? - No, kun ei se sinne mahu! Ompeluhuone on jo täynnä.


Totta kai piti sovitusnuken päästä heti sovittamaan vaatteita. Olikin hauskaa pukea sille päälle omia vaatteita, katella ja pyöritellä, että näyttääkö tutulta vai vaihtuko nukke sittenkin siskon kanssa. Niin tai näin, olen varma, että sovitusnukke helpottaa ompelemista. Toissa kesänä ompelin tuon takin Finlaysonin Taimi-kankaasta. Ihastuin kankaaseen ja ihastuin takin malliin, mutta silti olen pitänyt takkia todella vähän. Olen miettinyt, pitäisiköhän joku muu tuota takkia enemmän.



Hyvää ystävänpäivää teille kaikille! 

Pidetään ystävistä huolta, leivotaan lämpimäisiä ja kiikutetaan niitä edes virtuaalisesti toisillemme.  
Lämpimiä spelttirieskasia teille jokaiselle. 

Ps. On kuulkaas verrattoman mukavaa pitää blogia yhdessä jonkun ystävän kanssa. Koska etäisyyttä on niin paljon, pysyy blogin myötä aika hyvin kärryillä ainakin siitä, mitä toinen siellä jossakin on väkertänyt. Nämäkin rieskat olisivat jääneet leipomatta, jos ei oltais soiteltu Sakrun kanssa aamupäivällä blogiasioiden tiimoilta. Siellä aikovat paistaa sydänsämpylöitä kotiintulevalle. Hyvä idea, lausahdin ja laitoin taikinan muhimaan täälläkin.


16 kommenttia:

  1. Olispa hauska itsekin kokeilla tehdä tuommonen. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä helppo ja hauska tehä! Suosittelen! :)

      Poista
  2. Komea emäntä! Asettele emäntä ovenpieleen, siinä se ottaa vieraita vastaa ;) Sille voi vaihtaa vaatteita päivän fiiliksen mukaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komeapa juuri! :D Oven pielessähän se vois samalla toimia linnun pelättimenä, jos siis ulos laittais. Sais roskapussit odotella rauhassa pönttöön pääsyä..

      Poista
  3. Hieno nukke sekä takki! Mulla on yksi nukke ahtaassa ompeluhuoneessa ja toinen makuuhuoneessa. Musta ne on ihan kivoja sisustusesineitä ompelevalla ihmisellä. Täytyykin laittaa mieleen, jos saisi aikaiseksi tuunattua toisen jollakin kivalla kankaalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, minäkin tykkään torsoista sisustuksessa. Yks betonitorso nököttää vessassa, mutta tuon nuken kyllä haluaisin päällystää ennen esille laittamista. Ilmastointiteippi ei ihan iske semmoisenaan. Päällystäessähän sais muuten samalla kaavat tyköistuvaan yläosaan. :)

      Poista
  4. Upea tuo takki! Taatusti sille löytyisi haluajia.

    Hauska teippaussessio varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Täytyypä miettiä takin myymistä. En tykkää jemmailla vaatteita siltä varalta, että jos joskus alkaisinki tykätä.
      Juu, hauskaa meill' oli! :)

      Poista
  5. Vallan sorealta näyttää rouva! Ei muuta kun jonkin huoneen nurkkaan töröttämään. Pue vaikka hääpuku sille :)

    Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, mahtuiskohan hääpuku! Ois hauska testata. :)

      Poista
  6. Kätevä :)! Minäki oon tehny samanlaisen, mutta mulla on sisällä henkari, eli on roikkuvaa mallia :). Koululta löysin sellasen ihmehärpäkkeen, johon saa kätevästi roikkumaan kaksi nukkea, minun ja keskimmäisen tyttären.. Omalle en oo vielä päällystä saanu aikaan, mutta jospa joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa muuten hyvä idea, että sovitusnuken sais roikkumaan johonki! Ja vau - oot tehny pienemmänki. Tuo on kyllä niin helppo tehä, että vois aivan hyvin teippailla lapsen kokoisenkin. Yllättävän monesti ompelee siihen aikaan, että lapset on jo nukkumassa :)

      Poista
  7. Tää on kyllä hyvä idea! Mulla tulee heti tuollasesta teippirullasta mieleen tämä projekti! :) Siellä on taas oltu reippaita ja saatu toteutettua. Oliko vaikea tuo harjanvarskiinnitys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sainpas aikaiseksi, kun siskon kanssa päätettiin ryhtyä toimeen. Yhteistyössä on voimaa. ;)
      Mulla oli tuo harjanvarsihökötys jo valmiina, kun se toimi joulumessuilla kyltin tolppana. Helposti siis sain nuken seistä töröttämään. Vahvasta pahvilaatikon reunasta tein alaosan - reikä keskelle ja harjanvarsi siitä läpi. Teipillä sitten kunnolla alaosa kiinni.

      Poista
  8. Mulle kans! Tämän haluan ehdottomasti!

    VastaaPoista
  9. Hei,
    googlasin "sovitusnukke" ja pääsin tähän sinun blogiisi ja innostuin minäkin tekemään tuon "nuken" itsestäni, kunhan vaan innostuksen tekemiseen saan toteutettua :) Viittaat tässä _Burdan sovitusnukke-ohjeeseen, muistaisitko millään, mikähän Burdan numero oli kyseessä... Tästäkin päivityksestäsi on jo pari vuotta mutta pakko oli minun nyt vielä tähän kommentoida :)

    VastaaPoista