perjantai 26. lokakuuta 2012

TilkkutäkkiohjeAika moni eksyy tänne blogiimme hakusanoilla tilkkutäkki ja ohje. Ompelin joku aika sitten tuon ruskean täkin suloiselle siskonpojalleni ja siitä asti olen tuumaillut, että postaanpa teille lukijoillemme, miten tällainen perusruututäkki valmistuu vaihe vaiheelta. Heti alkuun paljastan, että sen ompeleminen on tosi  helppoa ja onnistuu tavallisella ompelukoneella. Senkin paljastan, että en ole käynyt yhtään tilkkukurssia, vaan opetellut tämän oman tyylini ihan vaan kotona kokeillen. Ensimmäinen täkki saattaa viedä vähän aikaa, mutta seuraava tuleekin sitten nopeasti. Kas näin se tapahtuu:

1. Valmistele
Etsi sopivia kankaita tilkkuihin ja pese ja silitä ne. Parhaita ovat samanvahvuiset joustamattomat ja pienikuvioiset puuvillakankaat ja niitähän löytyy! Kotoa, mummoloista, kirppareilta ja kangaskaupoista. Täkin taustaksi sopii mainiosti mikrofleece, joka sekin kannattaa pestä ennen ompelua. Yksinkertaisemmillaan täkki syntyy näistä kahdesta materiaalista. (Jos haluat, voit tehdä täkin myös vuorellisena. Siihen parhaita materiaaleja ovat puuvillavanu tai flanelli, jotka nekin kannattaa kastella lämpimässä vedessä ennen ompelua. Vanu kutistuu tosi paljon ensimmäisessä pesussa! Jos käytät vuorta, tarvitset myös taustakankaan, joka voi olla vaikkapa isompi pala jostain täkkiin tulevasta tilkkukankaasta.)

Jos hurahduksesi tilkkutöihin on vakavanlaatuista, suosittelen ostamaan tilkkuleikkurin, alustan ja viivottimen. Näiden avulla leikkaaminen on suorastaan koukuttavaa! Leikkaan näilllä nykyään myös lasten paitojen kaulukset ja resorit: tuleepa täsmälleen sopivan levyistä!


2. Leikkaa
Laita silitetty kangas viivottimen alle viivottimen pitkä sivu kankaan langansuuntaan ja paina viivotinta vasemmalla kädellä, niin ettei kangas liiku. Leikkaa kangas viivottimen reunaa pitkin ensin sopivan leveäksi suikaleeksi ja sitten suikale ruuduiksi. Voit tarkistaa helposti viivottimen avulla, onko ruutu oikeasti neliö ja leikata ylimääräiset pienet suikaleet pois. Sopivankokoisia ruutuja vauvan täkkiin ovat esimerkiksi 12 cm x 12 cm ja 14 cm x 14 cm. Huomaa, että ruuduista tulee lopulta 2 cm pienempiä. (Vaihtoehtoisesti voit piirtää kankaan taakse viivottimen ja lyijykynän avulla ääriviivat ja sitten leikata.)


3. Sommittele
Tämä on ihan paras vaihe! =) Siirtele valmiita tilkkuja lattialla erilaisiin asetelmiin ja testaile, mikä kangas saa minkäkin kankaan hehkumaan. Helppo tapa saada nätti väritys on tehdä täkki samansävyisistä kankaista ja vuorotella tummilla ja vaaleilla ruuduilla. Jos kaipaat täkkiin jotain jujua, nappaa sekaan jokin tehosteväri (tässä keltainen) ja tee sitten mieluinen täkkiehdotelma. Nouse välillä seisomaan ja katsele suunnitelmaa kauempaa, siristele silmiäsi tai käytä pienentävää luuppia, jotta huomaat häiritsevät nurkkaukset. Kuten huomaatte, erilaiset pienet kuviot sopivat ihanasti tilkkutöihin! Kun olet tyytyväinen asetelmaan, jätä se vielä ompeluun asti paikalleen tai siirrä sellaiseen paikkaan, missä se ei mene sekaisin. Et ehkä muista järjestystä ulkoa. (Itse en ole vielä tyytyväinen tähän alla olevaan asetelmaan, mutta se on nyt tässä mallina. Tuo keltainen iso kuvio pitäisi siirtää reunemmas!)


4. Ompele
Tämä on se helppo vaihe tässä täkissä. Eli ompele suorallaompeleella oikeat puolet vastakkain ja tarkista paininjalan vierestä, että ompelet aina samalta etäisyydeltä, tässä se on 10 mm. Itse ompelen tilkut aina samassa järjestyksessä asetelman mukaisesti ylhäältä alas pitkiksi suikaleiksi ja huolittelen jokaisen sivun edestakaisinompeleella tilkun alussa ja lopussa. Tämä ei ole kuulemma välttämätöntä, mutta eipähän purkaudu!  


5. Silitä
Jäät kyllä kiinni, jos lintsaat tämän vaiheen. ;) Täkki näyttää sata kertaa paremmalta sileine saumoineen!! Silitä tilkut suikaleina ja ompele suikaleet suoraompeleella yhteen. Kun täkin tilkkukuvio on valmis, huolittele reunat isolla siksakilla ja silitä taas pitkät saumat auki. Silitä lopuksi vielä täkki päältä päin, niin näet miten ihanan tuotoksen olet saanut tehtyä!


6. Leikkaa tausta tai vuori
Itse leikkaan vasta tässä vaiheessa täkin taustan. Siitä tulee siis juuri samankokoinen kuin ommellusta täkistä. Jos teet täkkiin vuoren, leikkaa sekin samankokoiseksi.


7. Viimeistele
Ompele vielä lopuksi kaikki kappaleet kiinni toisiinsa samalla perussuoraompeleella, mutta muista jättää pitkälle sivulle noin 15 cm:n aukko! Ompele aluksi ja lopuksi edestakaisinommelta. Kun olet ommellut täkin eri puolet kiinni toisiinsa, leikkaa nurkista pois kolmiot. Katso vihreä kangas. Tällöin nurkasta tulee terävämpi ja nätimpi. (Huom! Jos teet vanuversion, kankaiden järjestys on seuraava: Laita tilkkutyö ja taustakangas oikeat puolet vastakkain ja laita lopuksi vanu siihen päälle ja ompele 1 cm:n päästä täkki kiinni. Muista jättää kääntöaukko!) 

Käännä täkki oikein päin ja auo sivusaumat neulan avulla kunnolla auki ja ompele kääntöaukko käsin pikkupistoin kiinni. Silitä täkki. Jos haluat, voit tikata pitkällä tikillä täkkiin mukavia kuvioita, mutta se ei ole välttämätöntä, koska täkki on kiinni reunoistaan. Itse tikkaan usein lopuksi peittoon vielä puolen sentin päästä reunasta sellaisen pienen reunuksen, jotta täkki pysyy kuosissaan.


Käytä täkkiä ja nauti sen värimaailmasta. Vauvantäkki taipuu moneen tilanteeseen: lämmikkeeksi, suojaksi ja alustaksi. Tulipa omasta tilkkutyöstäsi sitten päiväpeite, tyyny tai pikku täkki, siinä näkyy  aina ompelijan persoonallinen värimaku ja se levittää  kodikkuutta ympärilleen.

Tämän blogin aikaisempia tilkkutöitä voit katsella tunnisteluettelosta tuosta blogin oikeasta sivupalkista. 

Tilkkuiloa teille kaikille kankaiden silppuajille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti