perjantai 9. elokuuta 2013

Lasten piirustuksia kankaalle painettunaIloinen mörkö, ponteva traktori ja muut ihastuttavat lasten piirrokset ovat aina kiinnostaneet minua. Erityisesti siinä vaiheessa, kun lapsi suit sait sukkelaan piirtää pelkistettyjä kuvia, olen aivan myyty.  Olen joskus nähnyt, että joku on applikoinut lasten piirustusten pohjalta kuvia vaatteisiin. Minäkin mietin sitä, mutta päädyin kuitenkin hyödyntämään kankaanpainantaa. Sen avulla vaatteeseen saa aivan tarkasti lapsen kädenjäljen.


Veljentyttö piirsi muutama vuosi sitten mulle traktorin, joka puhkui tarmoa ja toimekkuutta. Valotin sen seulalle ja painoin traktoreita kankaalle. Alunperin ajattelin tehdä printtikankaan, johon olisin painanut traktoreita ihan traktorimarssiksi asti. Se osoittautui kuitenkin niin haastavaksi painaa, joten tein maltillisemmin muutaman traktorin jonoja tai yksinäisiä traktoreita puksuttamaan kankaan reunaan.


Nämä punaiset kassit leikkasin kaupan hedelmäpussista piirretyn kaavan avulla. Ne ovat juuri sopivan kokoisia pikkulasten kauppa- ja aarrekasseiksi. Hedelmäpussithan ovat kaupan tavallisia muovikasseja pienoiskoossa. Moneen menoon nämä kassit ovatkin päässeet - reissuun ja retkelle, kotileikkeihin ja pihalle.


Lasten piirroksia olen painanut myös pipoihin. 


Ponteva traktori yksiväristä pipoa piristämässä.


Iloisen mörön piirsi vanhempi pojista reilu vuosi sitten. Ensin kuvassa oli tuo mörkö. Sitä hetken katseltuaan poika totesi hymyssä suin:
-Iloinen mörkö!
Niinpä tein mallin ja poika kirjoitti tekstin vielä selvennykseksi. Nyt ei kenenkään tarvitse pelätä tuota kaameaa otusta. Iloisiakin mörköjä on olemassa.


Tämän pipon kuva on vallan nostalginen. Löysin piirustuksen lapsuudenkodistani joitakin vuosia sitten. Piirroksen alla luki: Lotta 4v. Siis minä itse oon sen joskus piirtänyt. Mukava, että piirros oli säilynyt.

Onko teillä jotakin vinkkiä, miten ja kuinka paljon lasten piirustuksia tai askarteluja säilyttäisi? Lapset piirtävät ja askartelevat paljon yhden vuoden aikana, eikä kaikkia ole mitenkään mahdollista säilyttää. Tällä hetkellä meillä on erikokoisia piirustusnippuja siellä ja täällä, ja joka kerta niihin jotakin lisätessäni päätän, että seuraavaksi selvitän ne ja poimin säilytettävät piirustukset. Laittaisiko joka vuodelta vaikka viisi piirustusta talteen?13 kommenttia:

 1. Voi miten kauniita nuo mustavalkoiset pipot! Onko sinulla välineet seulojen valottamiseen vai pääsetkö jossain muualla valottamaan? Kauhistuin kun katselin lamppujen hintoja netistä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän se lapsen kädenjälki on ihanaa pipossakin! On mulla nykyään lamput yms. valotushommiin. Ostettiin siskon kanssa pökkiin. Jos suht läheltä löytyy joku kaveri, joka on myös innostunut, niin kannatan yhdessä ostamista. Ei sitä kuitenkaan koko ajan oo tarvimassa sitä ite valottamista. Täytyyhän sitä painaakin välillä. :) Emo-tuotannosta tilattiin ja tulikohan maksamaan yhteensä joku 140e litkuineen päivineen.
   Täällä on lisäksi keväisin ja syksyisin kansalaisopiston kankaanpainokurssi, jossa voi käydä myös valottamassa seuloja. Opettajalla on joitakin seuloja yhteiseen käyttöön (esim. numerot), minkä vuoksi aion taasen ilmottautua kurssille. :)

   Poista
 2. Nää on niin kivoja! Jospa joskus minäkin tämän tekniikan oppisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti opit! Tuu tänne joskus, niin pidetään kurssi. :)

   Poista
 3. Ihania!! Just mahtava kun noissa näkyy lasten piirrokset kokonaisuudessaan, kaikkine viivoineen! Lasten kirjoitukset myös niin hellyttäviä.
  Nuo kassit lapsille on varmasti tärkeitä. Voin kuvitella, että ne ovat paljossa käytössä :)
  Murrosta toivottavasti vielä löytyy meiän lapsena tekemiä piirroksia. Ite olen nyt muutaman vuoden ajan säästänyt ihanimpia lapsilta saamiani piirroksia. Sellaisia, joissa on joku ajatus / tekemiseen paneuduttu / hymyn joka kerran huulille -nostava, joku ihana yksityiskohta, tms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookki ihania! :)

   Toivottavasti löytyy vielä vanhoja piirustuksia. Aika metkaa löytää yhtäkkiä jotain itse lapsena tehtyä!

   Kyllä lapsen piirustuksesta tosiaan näkee, millon asiaan on vähänkin paneuduttu, ja jos se sisältää jonkun tarinan. Ne pitää kyllä ehottomasti säilyttää - ja jos niitä tulee paljon, niin valita niistä ne helmet.

   Poista
 4. Liikuttavan söpöjä kuvia tulee lasten piirroksista myös kankaaseen. Ihana kun osaat siirtää niitä! Edelleenkin kuulostaa jotenkin hirmu vaikealta tuollaiset seulat ja muut. Ehkä se kurssi olisi tarpeen tosiaan... =) Joskus sain kivan idean jostakin blogista tai lehdestä, että lasten kuvista voi tehdä kollaasin ja l e i k e l l ä parhaat palat ja liimata taulun. Joo. Hyvännäköisiä oli nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaansatempaava taito tuo kankaanpainanta! Kannattaa tulla tai mennä kurssille. :)
   Kuulostaapa kivalta tuo kollaasikin!

   Poista
 5. Aivan upeat kuvat! Ihana idea painaa lasten piirustuksia vaatteisiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Idea on jonkun muun - jossain joskus näin lasten piirtämiä prinsessoja painettuna tyttöjen mekkojen helmaan. Siitä innostuin.

   Poista
 6. otan itse valokuvan lapsen piirustuksesta joka on mahtava vaikka sen säilytän muutenkin, mutta varalta vielä kuvakin ;) säilytän osan ja jostain otan kuvan :) ja voi laittaa useamman piirustuksen lattialle ja sovittaa ne yhteen kuvaan :) huippu idea tuo painanta...voi kumpa voisi kotikonstein tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on kans hyvä idea, että ottaa kuvan kivoista piirustuksista! Tai skannaa ja tallettaa jonnekki varmaan paikkaan. Jääpähän ainakin joku jälki, jos alkuperäiset piirustukset sattuvat katoamaan.

   Poista
 7. Ite oon tehny lasten piirrustuksista rullaverhon, siitä jo on aikaa, pidetäänkökään enää sellaisia :) Kaveri teki samalla systeemillä kuvat seinälle oikealla maalilla. Molemmat oli huisin hienoja!

  VastaaPoista