torstai 22. elokuuta 2013

Kauluspaidasta takiksi

Jahkailun maailmanmestari ilmoittautuu! Kesätakki tytölle oli ompelulistalla jo aikaisesta keväästä, mutta enpä vaan saanut aikaiseksi. Käytin energiani siihen, että kuvittelin kaikkia ihania vanhoja kuoseja, mitkä sopisivat lastentakkeihin, mutta en saanut aikaiseksi tarttua tuumasta toimeen.


Kunnes sain ensin kuraeteiseen söpön naulakon vanhasta ladonlankusta ja kolmesta pallonaulakosta. Se kaipasi täytettä. Ja lisäksi eräs sateinen kesäpäivä kirppiksellä tuotti kaivatun inspiraation: ompelen jokapoikatakin! Maria sellaisen oli joskus tehnyt ja kun kerran sopiva paita tuli vastaan hyvään hintaan, pääsin oikeaan takinompelufiilikseen. Leikkasin siis naisten s-koon Jokapoikapaidan 104 cm:n takiksi ja kaapista löytyneestä fleecestä vuoren. Kaavan olen saanut eräältä ompeluystävältä, ja käytin sitä pienin muokkauksin.Yksityiskohtia jätin tarkoituksella näkyviin, jotta takissa säilyy jokapoikatunnelma. Napinläpiä en piilotellut, povitasku jäi paikoilleen ja hihoihin pienet muistumat alkuperäisistä nappihalkioista. Niskaan ompelin paitsi ripustuslenkin myös Marimekon vanhan hoitolapun. Vetskarin kiinnitin päälle tuomaan väriä ja somistin sitä parilla puuhelmellä. Huppuun ei riittänyt kangasta, joten muovailin kaavasta pystykauluksen. Raitakangasta jäi käyttämättä pari pientä suikaletta ja hyödynsin parissa kohtaa valmiita päärmeitä. Kai tätä voi jo sanoa tuunaukseksi?19 kommenttia:

 1. No tämä on kyllä yksi hienompia tuunauksia, erittäin hieno takki!!!

  VastaaPoista
 2. Mahtavasti hyötykäytetty paita ja onnistunut lopputulos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä tässä kangas on käytetty aika tarkkaan hyödyksi. Siitä tulee hyvä mieli, kun saa vanhalle vaatteelle lisäaikaa. =)

   Poista
 3. Hieno on!
  Tuo fleece on nyt syksyllä varmaan parempi vaihtoehto kuin minun käyttämä ohut puuvilla.
  Jokapoika on ihmeellinen: kestää ja kestää ja toimii monella värillä höystettynä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno oli sinunkin takkisi! =) Molemmissa vuorissa on puolensa. Kesällä se ohut on parempi ja onhan se helpompi pukea, mutta nyt jo menee hyvin tuo fleecevuorinen. Microfleece ois myös aika kätsy. Tykkään ite tuosta jokapojan raidasta, kun se on sellainen elävä, ei ihan viivottimella vedetty.

   Poista
 4. Hieno on takki:)! Minulla tuota kangasta kokonainen naisen essu ja on sekin jo kauan odotellut takiksi pääsemistä ;) Jospa sitä joskus sais sopivata aikaa ja inspiraatiota... Mistä nuo ihanat pallonaulakot on?

  VastaaPoista
 5. Kiitti! Mikäpä sen makoisampi löytö kuin iso vaate kauniista kuosista! Siitähän saa vaikka mitä! =) Ellen väärin muista, niin sinä juuri oot tehtaillu noita ihania takkeja tälle kesälle. =) Tuo naulakko löytyi kaupasta Tavarataivas Ajantasku Rovaniemeltä. Niitä näyttää olevan myös netissä myynnissä.

  http://www.zalando.fi/present-time-saturnus-naulakko-monivaerinen-pt272f006-917.html

  VastaaPoista
 6. Ihana takki! Ja niin suloiset pallonaulakot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anna-kaisa, takki onkin nyt ollut käytössä, kun ilmat ovat viilenneet. Kesällä tuo tyttö mennä viiletti ilman takkia. Pallonaulakot ovat kyllä olleet kiva lisä eteiseen. Erityisen onnellinen oon siitä, että nyt tuon naulakon ja ennen kaikkea gyprocin pitäisi kestää myös käyttöä, koska harmaa ladonlankku on ruuvattu koolauksiin.

   Poista
 7. Ihana naulakko! Mistä ostit nuo pallonaulakot? Määki tahon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ensin kannattais lukee kommentit ku alkaa säheltää, tuollahan tuo löytyvyys oli. Häikäistyin vain nuista ku ovat niin ihanat!

   Poista
  2. Eikö ookki ihanat! =) Hyvin ovat pelittäneet ja tyytyväinen oon ollu. Meillä on noita kolme vierekkäin, keskellä pienempi.

   Poista
 8. Aivan sairaan ihana takki. Voisiko mitenkään saada ohjetta, kaavoja? mari.korhonen77@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo enää kaavaa tähän... Mut Ottobren vanhemmissa lehdissä on tämän tyyppisiä takkeja. Tässäkin oli alunperin huppu, jonka jouduin vaihtamaan kaulukseksi. Lisäksi taisin käyttää kokoa 98cm vaikka tein takista koon 110cm. Pidensin hihoja ja kavensin helmaa. Ompelin ensin kauluksen, sitte vuoren ja päällisen olkapäistä. Sitte kiinnitin kauluksen ja ompelin saumat hihoista helmaan. Sitte pitkät resorit hohoihin ja helma ja lopuksi ompelin etumuksen. Päällikangas ja vuori ensin kiinni ja sit vaan vetskari paikalleen. Toivottavasti pääset vauhtiin takin kans! :)

   Poista
 9. Kiitos ,täytyy mittailla noita mun lapsukaisia. Toinen tarvitsis 110cm ja toinen 128cm. Taidan käyttää mun pukettipaidan toiselle ja toinen saa jokapoikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa ihanalta! :) Tähän käytin muistaakseni s-koon paidan aika tarkkaan.

   Poista