perjantai 20. syyskuuta 2013

Omena-akan omenahillot



Taasen koitti aika, että miehen mummolan pihalta ajautui mukavan kokoinen omenasatsi myös meille. Toissavuonna omenoita oli niin paljon, että ähkyä oli ilmassa vielä viime syksynäkin. Nyt ollaankin vietetty lähes omenahilloton vuosi, joten kummasti alkoi omenat taasen kiinnostaa. Aikaisemmin olen pääasiassa tehnyt omenasosetta höyrykattilan ja sosemyllyn avulla pakasterasioihin ja pakkaseen. Nyt lähestyin omenapusseja vähän eri aatoksin. Monesti olen haaveillut, että jospa joskus olis aikaa ja voimia kokeilla kaikenlaisia erilaisia hillo-ohjeita. Tämä viikko ei kyllä ollut erityisemmin energinen tai aikatauluton, mutta melkein joka päivä keittiössä on ollut kaaos vailla vertaa, kun emäntä on kokkaillut hilloja. Blogeista ja muualta löysin mielenkiintoisia ohjeita, joita tuli tietenkin sovellettua omiin kattiloihin ja tarvikevarastoihin sopiviksi. Kokosin ohjeet tänne. Jos jollakulla on vielä omenoita, niin ehkä innostut jostakin näistä!



UUNIOMENAHILLO

7 litran kattila kukkuroilleen omenan palasia
4 dl vettä
n.1 kg sokeria

Pese omenat. Poista siemenkodat ja madonsyömät ja. Pilko omenat vähintään neljään osaan. Kippaa ne kattilaan ja lorauta vesi perään. Keitä omenoita noin 15 minuuttia niin, että ne pehmenevät. Soseuta omenat, lisää sokeri. Maista ja lisää sokeria, jos on tarpeen. Jos käytössäsi on uuninkestävä kattila tai pata, pane se suoraan 225-asteiseen uuniin. Voit myös kipata soseen esimerkiksi kahteen uunivuokaan ja kypsentää niissä.

Sekoita sosetta välillä. Voit myös maistaa sitä - kun sose alkaa maistua hieman toffeemaiselta, alkaa se olla valmista. Itse annoin soseen olla uunissa noin 2,5 tuntia. Ohjeen mukaan valmis hillo on kullankeltaista ja maku hieman toffeemainen. Mun tekemästä hillosta tuli ruskeaa, enkä ihan heti yhdistä makua toffeeseen. Hyvää se silti on! Kaada hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin.

(Itse löysin ohjeen täältä.) 



INKIVÄÄRILLÄ MAUSTETTU OMENAHILLO

1 kg hapokkaita omenia
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 sitruunan mehu ja kuori
1 dl vettä
1/2 kg hillosokeria

Kuori omenat, poista siemenkota ja paloittele omenat ohuiksi lohkoiksi. Keitä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa. Soseuta omenat esim. sauvasekoittimella. Lisää inkivääri- ja sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, vesi ja hillosokeri. Keitä seosta 10 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada hillo kuumiin, puhtaisiin tölkkeihin. Sulje tölkit. Säilytä viileässä.

(Itse löysin ohjeen täältä.)



OMENAHILLOKE

reilu 1,5 kg omenoita
2 dl vettä
vaniljatanko
kanelitanko
parin sentin pala inkivääriä
5,5 dl sokeria
1 dl itsetehtyä omenamehua
1,5 tl askorbiinihappoa

Kuori omenat, poista siemenkodat. Lohko omenat pieniksi palasiksi. Halkaise vaniljatanko sekä kuori ja raasta inkivääri. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, inkivääri, sekä kaneli- ja vaniljatanko. Keitä seosta hiljalleen, välillä sekoitellen kymmenisen minuuttia. Lisää kattilaan omenalohkot ja keitä vartin verran, kunnes omenat ovat läpikuultavia. Lopuksi lisää mukaan vesitilkkaan sekoitettu askorbiinihappo ja omenamehu. Purkita hilloke kuumana ja nautiskele se myöhemmin esimerkiksi vaniljajäätelön, lettujen tai paahtoleivän kaverina.

(Itse löysin ohjeen täältä .)

 

VAAHTERASIIRAPPI-OMENAHILLOKE

1 kg hapahkoja omenoita
3 dl vettä
1/2 dl itsetehtyä omenamehua
2 dl sokeria
1 dl vaahterasiirappia
2 kanelitankoa
1 tl askorbiinihappoa

Pese omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa kattilaan vesi, omenamehu, sokeri, vaahterasiirappi ja kanelitangot. Kiehauta seos. Lisää omenan palaset. Keitä 8–10 minuuttia, kunnes omenalohkot ovat läpikuultavia. Sekoita askorbiinihappo ja vesi keskenään ja lisää omenahillokkeen sekaan. Nostele hilloke kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje tiiviisti. Jäähdytä huoneenlämmössä ja säilytä viileässä. Omenahilloke säilyy useita kuukausia kunhan varmistaa että omenat pysyvät liemen peitossa.

(Itse löysin ohjeen täältä.)



Kaikista tuli hyviä! Kaurapuurokin maistui tänään aivan erinomaiselta, kun päällä oli omenahilloketta vaniljan siemenineen. Maustamattomaan jogurttiinkin nämä omenaherkut sopivat vallan hyvin. Mutta saattaa mennä jouluun asti, että osaan kertoa, mistä tuli meidän perheen suosikki.

Omenahilloa jäätelön kanssa, omenahilloa pannukakun kanssa, omenahilloa lättyjen kanssa, omenahilloa paahtoleivän päällä, omenahilloa aamupalalla, välipalalla ja iltapalalla.
Saattaa olla, että jokunen saa omenahilloa myös tuliaisiksi.




13 kommenttia:

  1. aaaaah. myönnän, olen kade noista omenoista. :) omenahillot ja -hillokkeet kuulostavat niiiiin hyviltä. uuniomenajuttua on kokeiltava, ehdottomasti! kiitos!

    VastaaPoista
  2. Että ihan noin ahkerana siellä! Herkullisia varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahkeruus kyllä kostautui jokailtaisena täysväsymyksenä, kun viimeinen kattilakin oli pesty. Mutta herkullista - kyllä! Tuu maisteleen. :)

      Poista
  3. Voi herkullisuus mitä hilloja siellä on tehtailtu! Meilläkin on vielä pieni erä kotimaisia omppuja jääkaapissa odottamassa soseeksi tai hilloksi pääsyä. Ehkä kokeilen jotain näistä ohjeista tällä kertaa. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia juttuja on kyllä mukava aina väliin kokeilla! Mutta vanhat, tutut reseptitkin on hyvä pitää tallessa ja mielessä.
      Mullakin vielä pieni pussillinen jäljellä. Ehkä pakastan niitä valmiiksi lohkotettuina talven omenapiirakoita varten. :)

      Poista
  4. 10 litraa hilloa pakkasessa ja toinen samanlainen satsi lohkoina:) omenahan säilyy sellaisenaan myös,kun sen lohkoo ja pakastaa.karkin tilalle hyvä vaihtoehto;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, siellä on kans omppuiltu ihan kunnolla! :) Karkin tilalle vois tosiaan kehitellä jotain. Minäkin taidan lohkoa loput karkiks tai muuten..

      Poista
  5. Herkullisuuksia! Bloginne on minulle ihan uusi tuttavuus, Näytti niin mukavalle ja kotoisalle, että liityin lukijaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullisia kyllä! :)
      Tervetuloa! =) Hauska, että uusiakin lukijoita löytää tänne.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      PS. Pitää kyllä joku aamu tehä sitä sun kerrosjogurttia, kun on nyt soosit valmiina semmostakin varten. Oli niin herkullisen näköistä..

      Poista
    2. Kerrosjukurtti on varmasti huippuhyvää itse tehdystä hillosta. :)

      Poista