lauantai 15. maaliskuuta 2014

ToukkapussihaasteMuistatteko, kun kerroimme teille viime marraskuussa niistä lämpöisistä villakapaloista tai toukkapusseista, joihin mekin sujautimme pikkutyttömme kehräämään ensimmäisiä unihyrinöitä? Nyt teillä kaikilla on mahdollisuus osallistua toukkapussihaasteeseen ja kutoa samalla idealla lämpöä toiselle puolelle maailmaa.

Saimme nimittäin tammikuussa mielenkiintoisen yhteydenoton, jossa eräs suomalainen lääkäri kirjoitti meille kommentin ja lähetti siinä terveiset Afganistanista. Hän oli mutkien kautta saanut kuulla blogissamme esitellystä villakapalosta ja vienyt idean paikalliseen sairaalaan. 

Suomalaislääkärin vuonna 2012 perustaman "Hope for the Babies International" -nimisen yhdistyksen tavoitteena on kannustaa naisia tulemaan sairaalaan synnyttämään. Afganistanissa valtaosa synnytyksistä tapahtuu kotona ja avustajina on naisia, joilla ei ole kätilökoulutusta. Kannustimena äidit ja vauvat saavat sairaalassa nutun ja myssyn, joita on kudottu vapaaehtoisten kutojien toimesta ympäri maailmaa. 

Myös Kabuliin perustettu naisten kutomisryhmä tekee nuttuja, myssyjä sekä nyt myös toukkapusseja. Ryhmään kuuluvat naiset neulovat kotonaan ja saavat siitä pienen korvauksen. Viikottain naiset myös kokoontuvat neulomaan yhdessä. Uusia naisryhmiä on suunnitteilla aloittaa Afganistanissa ja muualla, mutta samanaikaisesti he ovat valtavan iloisia kaikista vapaaehtoisista puikkojenheiluttajista.


Toukkapusseja tehdään nyt sairaaloihin kokeiluluonteisesti puolen vuoden ajan. Mekin päätimme osallistua tuohon kokeiluun. Haastamme siis teidät kaikki neulomaan toukkapusseja! Voit neuloa toukkapussin Kartiinan ohjeen mukaan pyöröpuikoilla tai sitten HOBI:n ohjeen mukaan kolmella puikolla. Ohje HOBI:n toukkapussiin löytyy yhdistyksen omilta blogisivuilta http://omeed-e-kodak.blogspot.fi/. Langaksi suosittelemme jotain helposti pestävää, joko puuvillaista tai villaista.

Ajattelimme järjestää arvonnan haasteen napanneiden kesken. Jos haluat osallistua arvontaan, neulo toukkapussi huhtikuun loppuun mennessä, ota siitä kuva ja lähetä se sähköpostiimme, niin olet mukana arvonnassa. Julkaisemme arvonnan päätyttyä kuvia toukkapussisadosta täällä blogissa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit 11/2014:
HOBI:n projektiin voi edelleen neuloa toukkapusseja. Neulomasi toukkapussit voit toimittaa HOBI-yhteyshenkilölle Helsinkiin. Postitusosoitteen saat laittamalla sähköpostia osoitteeseen esainio(at)gmail.com tai mallero_juvonen(at)suomi24.fi tai seija.ilmoniemi(at)gmail.com. Helsingistä toukkapussit jatkavat sitten matkaansa kohti Afganistania.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ajankohtaista tietoa HOBI:n toiminnasta saa myös järjestön fb-sivuilta (https://www.facebook.com/pages/Hope-for-the-Babies/351887254871337 ).Nappaa koppi, haaste on matkalla just sulle! 


Selvittelyt ovat tuottaneet sen verran tulosta, että voimme jatkaa haastetta vapaasti alkuperäisellä tyylillä. Eli jatketaan vain jokainen neulomista, toukkapusseja tarvitaan! Haastetta saa siis jakaa taas eteenpäin ja kaikki innokkaat voivat Suomessa tarttua puikkoihin! Laitamme piakkoin kunnon päivityksen aiheeseen liittyen. Kiitos te ihanat jo nyt! <3

103 kommenttia:

 1. Ihana haaste! Ei varmaan haittaa, että pistin tämän jakoon Facebookin jämälankaryhmään? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että innostuit! Näyttää että moni muukin on napannut kopin. Me olemme tyytyväisiä tähänkin määrään. =)

   Poista
 2. Joo, kyllä mä mukana olen!! <3
  Kuinkakohan paljon on langan menekki suurinpiirtein? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan noin 1,5 kerää Seitsemän veljestä -lankaa. Tietysti vaihtelee käsialan mukaan. Se on noin 225g, jos mietit muista langoista. =)

   Poista
 3. Langan menekistä, yhdestä 7- veljestä kerästä saa pussin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdestä kerästä tulee kyllä aika pieni pussi. Itse olen saanut kulumaan n. 1,5 kerää 7-veljestä. Terkuin, Kartiina

   Poista
  2. 7-veljestä lankaa on 150 gramman ja 100 gramman kerissä. Eli jos sinulla on 150 grammainen kerä, niin se riittää yhteen pussiin. t. anne

   Poista
 4. Aiheesta ohi mutta onko tuo osoite oikeasti tuo vaiko katukyltin ruåtsennus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi googlellakin löytyvän (+ jopa myynnissä olevia taloja sillä nimellä), eli eiköhän se ihan ehta tien nimi ole :)

   Poista
  2. Hei! Tähän väliin sellainen kommentti, että otimme pyynnöstä osoitteen nyt pois, mutta sen saa helposti kysymällä tuosta sähköpostiosoitteesta. Sinne siis toukkapusseja lähettelemään, kun valmista tulee.

   Poista
 5. Ihana haaste ..ainakin yhden toukkapussin lupaan tehdä!

  VastaaPoista
 6. Toukkapussille voisi olla enemmän käyttöä, jos jalkopään jättäisi auki ja siihen jatke, josta nappireikien kautta voisi jatkaa pussissa oleviin nappeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tämäkin! Voisimme kysyä, käyvätkö muutkin mallit. =)

   Poista
  2. Kyllä ne muutkin versiot toukkapussista käyvät.

   Poista
  3. Hei. Minä olen neulonut kaksi tuollaista jalkopäästä auki olevaa toukkapussia. Jalkopäähän olen laittanut nyörin. Pussin voi pukea joko alakautta tai yläkautta ja sen voi myöhemmin avata ja käyttää isommallakin lapsella. Neuloin pusseihin myös hiha-aukot ja jätin hupun pois ja neuloin tilalle pipon. Seuraavaan teen irrotettavan hupun. Aivan ihana haaste!

   Seija A.

   Poista
 7. Meillä on pitkä mummin tekemä toukkapussi, jossa jalkopää auki. Pussin täytyy olla kuitenkin pitkä tätä varten, koska se avoimena helposti keräytyy vähän kasaan. Lankaa menee enemmän, mutta avoin pohja on mielestäni parempi jopa kuin suljettu, koska voin käyttää tätä pussia nyt kummin päin vain:

  Vaunulenkillä ulkona noin päin kuin kuuluukin, että pää on pussissa ja jalkopää taitettu myttyyn tai solmittu nauhalla kiinni, vauva pysyy tosi hyvin lämpimänä vähilläkin vaatteilla. Sisällä sitten toisin päin, reuna taitettuna niin, että pussi tulee vauvan hartioille ja on väljä ja avoimempi edestä, jolloin pulautukset on helppo pyyhkiä, ja reunaa voi nostaa tai laskea lämpötilan mukaan. Vauva pysyy lämpimänä vaikkei olisi kokonaan pussissa, ja reunaa voi taitella eri tavoin niin, ettei se estä käsien liikettä mutta tukee olkavarsia ja kyynärpäitä, ettei ne valtoimenaan heilu.

  Tämä on minusta ehkä kaikkein paras pikkuvauvan "vaate", todellakin paljon parempi kuin mikään nuttu. Kapalo ja nuttu ja pehmeä alusta yhdessä, ja pitkä käyttöikä. Uskon että pelastaa henkiä, siellä Afganistanin oloissa. Hieno haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kätevältä! Kuvia ois hauska nähdä eri käyttötavoista. =)

   Poista
 8. Olen osallistunut Nuttuja Etiopaan haasteeseen -kudottiin noin 50 nuttua duunikavereiden kanssa:) Jotan ilman muuta mukana!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommenteista ja kopeista! =) Minäkin mietin täällä väriyhdistelmiä. =)

  VastaaPoista
 10. Kiva haaste, osallistun minäkin. Eikö lähetetä yhteinen lähetys vai jokainen lähettää omansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen huolehtii omansa Suomeen HOBI:n yhdyshenkilölle, joka sitten lähettää isommassa erässä perille. Paikan päälle voi tuoda Rovaniemelle, Ylivieskaan ja Helsinkiin.

   Poista
 11. Koppi, yhden ainakin lupaan tehdä :)

  VastaaPoista
 12. Minä mukaan myös! Teen ilman muuta useamman :) Ja täältä pesee vaikkapa myös pipoja ja sukkasia, mitä tarvitaan, teen kovin mielelläni .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keräämme nyt toukkapusseja, mutta voit kysyä suoraan tuosta HOBI:n sähköpostista, voitko lähettää muutakin. =) Kiitos avuliaisuudestasi!

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Mitä Etiopia opetti, eli onko kukaan tietoinen miten Afganistanin tulli ja rajavartiosto suhtautuvat tähän kamppanjaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääksemme tulli ja rajavartiostopuoli on tässä projektissa kunnossa. He ovat vieneet nuttuja maahan jo pitempäänkin.

   Poista
 15. Lupaan tehdä ainakin yhden! Ihana juttu!

  VastaaPoista
 16. Jep haaste otettu vastaan.. Aivan ihan <3

  VastaaPoista
 17. Mäkin voisin yrittää! Kelpaako Seitsemän Veljestä langaksi, vai onko liian karkeaa?

  VastaaPoista
 18. Koppi! Toivon vain että aika riittää.. :)

  VastaaPoista
 19. Lämmin haaste. Toukkapussi tuo mieleeni äitini käyöttämät paksut pehmeät flanellivaipat ja vaipoista tehdyt kapalot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapaloahan se toukkapussi tarkoituksella muistuttaakin. =) Luitko Kartiinan ohjeeseen liittyvästä keskustelusta sen kätilön kertoman kommentin toukkapussin taustoista?

   Poista
 20. Voi harmi, ettei ilosanomaa enää saa levittää, ehdin jo hetkeksi innostua ihan kunnolla. Toivottavasti kokeilu etenee vakiintuneeksi käytännöksi, ja neulojat saavat laajalla rintamalla innostua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minäkin! =) Tuntuu hyvältä, että haaste on innostanut väkeä neulomaan. Minulla on sellainen ajatus, että innostutaan vain neulomaan näitä toukkapusseja. Kyllä niitä tässä maailmassa tarvitaan. Tämän haasteen sato laitetaan jossain vaiheessa matkalle ja katsotaan sitten, tuleeko meidän kauttamme lisää vastaavia tempauksia. Jos oikein syyhyttää iso läjä toukkapusseja kerätä, niin voithan kysellä itsekin suoraan varsinaisen projektin vetäjiltä, voitko järjestää oman tempauksen. =)

   Poista
 21. Aloin jo tikuttamaan ekaa pussia. Lupaan muutaman tehdä ja lisäksi pikkusukkia

  VastaaPoista
 22. Ehdin jo mainostaa blogissa mutta otin linkin pois kun huomasin tuo mainostuskiellon. Tuli sellainen olo, että laitanko sittenkin puikoilla olevani toukkapussin muuhun keräykseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ihanaa, että olet jo ruvennut neulomaan toukkapussia! =) Meidän puolestamme se on tervetullut mukaan haasteeseen! =) Kiinnostus tätä haastetta kohtaan on ollut paljon suurempaa kuin osasimme alun perin arvioida. Tarkistamme parhaillaan, millaista määrää käytännössä on mahdollista Suomesta postitella. Toivottavasti ymmärrät.

   Poista
  2. Ymmärsin toki!! ja nyt onkin lupa mainostaa..taidan laittaa mainoksen blogiini.:)

   Poista
 23. Moni näyttää napanneen haasteesta kopin! :) Onpa mukava porukalla neuloa lämpöä pikkuisille sinne kauas. <3

  VastaaPoista
 24. Sinänsä hauskaa että tämä haaste tuli nyt esille. Viikko sitten lauantaina, minulle esitettiin toive että tekisin toukkapussin veljeni pienokaiselle. Facen kautta minulle annettiin linkki tänne blogiin. Nyt on toukkapussi puikoilla ja toisenkin neulon tähän haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yhteensattuma! Toukkapussi on niin hieno idea, että se sytyttää heti! =) Mukava, että innostuit tästä haasteesta! =)

   Poista
 25. Hei,
  Näin tämän FB:n Jämälankaryhmässä. Haaste otettu vastaan. Loistava idea - saa neulominen ihan uuden ulottuvuuden ja toukkapussihan on aivan huippuihana idea.

  VastaaPoista
 26. onko tietoa voisiko näitä toukkapusseja antaa myös suomen synnäreille. Itse olisin mielelläni oman toukkani tällaiseen pujottanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin keski-Suomen keskussairaalassa käyttävät ja tarvetta on.

   Poista
  2. Meillä ei ole nyt antaa tarkempaa tietoa tästä asiasta, mutta maalaisjärki sanoo, että varmasti synnärit tällaisista ilahtuvat. Tämän haasteen sato kerätään nyt Afganistaniin, mutta kukapa tietää, vaikka joskus kerättäisiin suomalaisillekin vauvoille vastaavia. =)

   Poista
 27. Minullakin on pussi jo puikoilla, kai sen voi lähettää vaikken tänne koppi-ilmoitusta tehnytkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tottakai voi! Tee vaikka toinenkin, jos innostaa. ;) Saatiin selviteltyä asioita sen verran, että poistettiin se pyyntö rajoittaa haasteen leviämistä. Kaikki siis vain neulomaan! <3

   Poista
 28. Sirpa täällä hei..Kudoin toukkapussin ohjeellasi.Nyt tarvitsen osoitteen minne lähetän sen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ylempänä päivityksessä on sähköpostiosoite (mallero...), josta saat osoitteen. Kiitos! Ihanaa! Oletpa näppärä. :) Jos haluat osallistua arvontaan, lähetä toukkapussistasi kuva osoitteeseen pienilankarulla@gmail.com.

   Poista
 29. Ihana haaste.. edellisestä kun selviän otan tämän työn alle. Laitoin linkin blogiisi omassani jakoon.

  VastaaPoista
 30. Ihana haaste kertakaikkiaan <3 Itse en voi vielä luvata, että ehtisin mukaan, mutta jaoin haasteen Käsityöblogit-facebookryhmässä ja lisäksi jaan tämän vielä oman blogini facebook-sivuilla :)

  VastaaPoista
 31. Homma edistyy! !! :-)
  http://lauramainen.blogspot.fi/2014/03/toukkapussi.html

  VastaaPoista
 32. Pussi valmistui juuri :) ja toinen puikoille :)

  VastaaPoista
 33. Teen Nalle-langasta, täytyy heiman muuttaa silmukkamääriä!

  VastaaPoista
 34. Mukana haasteessa! :) http://virvalilja.blogspot.fi/2014/03/toukkapussi.html

  VastaaPoista
 35. Valmista tuli. Tein puuvillasta siksi että nuttua vois myös paljaan ihon päällä! Virkkasin myös ohjeesta poiketen pienen jatkeen alareunaan ja nappikiinnityksen. Siten vauvan voi pukea nuttuun myös myös alaosasta. Toukkapussi kuvani blogissani: http://punalanka.blogspot.fi/2014/03/toukkapussi-raitageneraattoria-apuna.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä sinä olet nopea! =) Ihana kuulla, että valmista tulee ja päästään sanoista tekoihin. Kyllä on kaunis toukkapussi ja raidoituskin hivelee silmää.

   Poista
 36. Hei
  Nyt kannattaisi haastaa Novita tähän mukaan, vaikka sponssaamaan lankoja :-)
  Hieno haaste!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! :) Mitenkähän se lankojen toimittaminen hoituisi, jos alkaisivat sponssata? Kuka alkais lankojen välittäjäksi?

   Poista
  2. Hei

   Olen joskus kysynyt Novitalta lankojen sponsaus-asiasta ja heillä on sellainen menettely, että arpovat lankoja eri hyväntekeväisyysprojekteihin. Lanka-arpajaisiin osallistuu, kun laittaa Novitalle viestiä hyväntekeväisyyskohteesta. Jos vaikka joku neulepiiri innostuisi toukkapussihaasteesta, niin oman piirin nimi ja yhteyshenkilö pitäisi ilmoittaa Novitalle. Ihan tähän haasteprojektiin eivät langat vielä ennättäisi, mutta vaikkapa juuri HOBIlle (Hope for the babies) toukkapusseja, nuttuja, pipoja ja sukkia/tossuja voi neuloa jatkossakin.

   Seija A.

   Poista
  3. Eli vastaus löytyi sieltä! Kiitos. Löytyisiköhän jotakin neulepiiriä, joka haluaisi kokeilla onneaan? :)

   Poista
 37. Innostuin! Aloitan heti huomenna. Ainakin yhden ehdin neuloa. Ihana projekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että innostuit!
   Toukkapussejahan voi muuten neuloa haasteen jälkeenkin. Muistakaamme se! :)

   Poista
 38. Hei ! Aivan sattumalta osuin tälle sivulle.Ja heti puikot ja lankaa esille.Tulos näkyy blogisivullani 2.4.-Meillä kotiseudullani Sastamalassa on menneillään projekti vauvoille sukkia,myssyjä,nuttuja ym. Tankin sairaalaan Pakistaniin,Siellä on "huutava" tarve.Tekijöitä on vielä pieni joukko,jonka toivon kasvavan.Minä lähetän omat toukkapussini hetimiten Tankiin.Sopinee ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että löysit tänne ja innostuit asiasta! Varmasti Pakistanissakin on tarvetta toukkapusseille. Eli tottakai sopii, että lähetät oman pussisi sinne. :)

   Poista
 39. Löysinpä kivan blogin ja hyvän kampanjasi auttaa Afganistanin lapsia.. Yksi syy siihen on se, että poikani oli kyseisessä maassa avustus-ja koulutustehtävissä ja kaikenlainen apu naisille ja lapsille on enemmän kuin tervetullutta. Pussi on jo puikoilla ja valmistuu pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi! Ihanaa, että sinäkin haluat osallistua haasteeseen! =) Kyllä varmasti apu tulee tarpeeseen.

   Poista
 40. Huomenna menee toukkapussin ohje seurakuntalaisille, innostuivat kovasti! Saa nähdä miten monta toukkaa pääsee pussiin, aika monta arvelisin jos tunnen seurakuntalaiset oikein. Terveisiä siis Pernajan seurakunnasta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terveisistä! Hauska, että siellä ihan porukalla innostutaan. :)

   Poista
 41. Hei! Innostuin ideasta ja mietin, että oliko tämä keräys voimassa vain huhtikuun loppuun saakka?

  VastaaPoista
 42. Hei! Innostuin ideasta ja mietin, että oliko tämä keräys voimassa vain huhtikuun loppuun saakka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että innostuit! :)
   Keräys jatkuu HOBI:n toimesta huhtikuun jälkeenkin, mutta jos haluat osallistua blogissamme olevaan arvontaan, laita toukkapussi puikoille jo nyt. ;) Huhtikuun loppuun asti on aikaa tehdä toukkapussi, ottaa siitä kuva ja lähettää kuva meille, jos haluaa mukaan arvontaan.

   Poista
 43. Kiitos idean levittämisestä! Oma eka pussi valmistui ja laitoin siitä blogiini: http://punos-sidos-silmukka.blogspot.fi/2014/04/toukkapussi-vauvalle.html. Minun ekasta pussista tuli Pienen merenneidon tai Ahdin alun pussi :)
  Katsotaan muistanko vielä osallistua teidän arvontaan, pääasia on hyvän tekeminen ja jakaminen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta! Sinäpä sen sanoit. <3 Ihanan toukkapussin olit neulonut.

   Poista
 44. Mihin osoitteeseen voin lähettää toukkapusseja?

  VastaaPoista
 45. Omani on valmis. Kirjoitan jutun blogiini toukkapussin neulomisesta. Blogissani on jo sivu josta löytyy ohjeita ja muutakin tietoa toukkapussista. http://simpsukka.wordpress.com/hyvin-tehty/toukkapussi-eli-vauvan-villakapalo/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että sinäkin innostuit! Sinun toukkapussisivusi on kyllä kattava. :)

   Poista
 46. "Toukkapusseja tehdään nyt sairaaloihin kokeiluluonteisesti puolen vuoden ajan."
  =>
  Päättyykö tämä kokeilujakso nyt vappuun vaiko vain haasteaika? Toukkis puikoilla ja tarkoitus saada valmiiksikin haasteen merkeissä, vaan jääköhän sitten viimeiseksi??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että sinäkin innostuit! Kokeilu jatkuu HOBI:n toimesta mutta haaste loppuu meidän blogin osalta. Laitamme piakkoin yhteystiedot minne voi lähettää haasteen jälkeen toukkiksia.

   Poista
 47. Mukana. Täyttä villaa on mun pussi.
  Vuokko

  VastaaPoista
 48. Sain juuri ja juuri valmiiksi huhtikuun puolella. Tänne en vaan muistanut mitään ilmoitella. No, ei muuta ku postittelemaan.

  VastaaPoista
 49. Kiitos teille Vuokko ja sinä toinenkin neuloja. Hienoa että saitte tuotokset valmiiksi asti. :)

  VastaaPoista
 50. Minun toukka-toukkapussini. http://punalanka.blogspot.fi/2014/08/pikku-toukka-paksulainen.html

  VastaaPoista