sunnuntai 20. toukokuuta 2012

T niin kuin t-paita
Monien yritysten ja erehdysten jälkeen t-paitojen ompelu alkaa hahmottua. Oma konseptini on saanut tartuntoja sieltä täältä ja ehkä se tulee vieläkin muuttumaan. Kuitenkin kerron nyt teille, mitkä pikkuasiat ovat mielestäni tärkeitä onnistuneen t-paidan takaamiseksi.
- Sopiva kaava tulee mittaamalla lapsen rinnanympärys. Omalle lapselleni sopii Ottobren peruskaava, slimfit oli tosi kapea ja luovuin siitä.
- Kaula-aukko on se hankalin. Ompelen itse ensin vasemman olkasauman. Sitten mittaan kaula-aukon. Sopiva resorin pituus on 0,71 x kaula-aukko saumavaroineen. Resorin leikkaan tilkkuleirkkurilla 5-6 cm:n levyseksi. Ompelen resorin saumurilla kaula-aukkoon oikeat puolet vastakkain, sitten nuppineulaan resorin nätisti ja ompelen kaksoisneulalla huolellisesti kiinni. (Jos jotain teistä kiinnostaa, voin laittaa kuvilla tämän vaiheen.)
- Hihat teen seuraavaksi ja samaan tyyliin kuin kaula-aukon, tosin en niin kireillä resoreilla. Resorit laitan siksi, että muuten hihansuut tuppaavat kääntymään käytössä.
- Seuraavaksi ompelen saumurilla toisen olkasauman, hihat, sivusaumat ja huolittelen helman. Tikkaan helman ompelukoneella sellaisella peitetikkiompeleella. Se toimii hyvin! Suosittelen pallokärkineulaa, jos haluaa, että paita on pitkäikäinen eikä ala purkautua ompeleen kohdalta. Yllä olevan t-paidan tein Marimekon trikoosta kummipojalleni. Muuten taisi olla sopiva, mutta hihansuut kuulemma kiristivät, kun oli niin isot habat! =)


Keltasirkut sirittävät meillä päin! Tämä yksilö ilahdutti meitä linturetkeläisiä poseeraamalla kiltisti kauan paikallaan. Siinä se esitteli hienoa kevätasuaan keikkuen puolelta toiselle. Kävimme Liminganlahdella koko perheen voimin retkellä, mutta sitten sade yllätti ja pakenimme uusiin luontokeskuksen sisätiloihin. Olipa siellä hienoa! Suosittelen.

Alla oleva kärpässienitrikoo tarttui mukaan Metsolan avajaisista. Minusta tämä on laadukas kangas ja printti kestää hyvin käyttöä. Alkuun kangas tuntui aika hempeältä, mutta punaiset resorit piristävät kummasti, vai mitä? Helman ommel näkyy tästä hyvin.


Muistatteko pipokokeiluni? Tämä t-paita syntyi samaisesta kankaasta, värikkäästä ohutraitatrikoosta, joka on majaillut jo liian kauan kangaskaapissani. Päädyin yhdistämään siihen tonttulakkitrikoota ja turkoosia resoria. Hmm... en oikein osaa sanoa, toimiiko tämä yhdistelmä.Ja loppuun sääennustus, joka on tehty sateen ropistessa tulvalammikkoon. 

Ensi kesänä ei tarvitse palella
koko maassa vallitsee 
kolmen kuukauden mittainen t-paitakeli ja 
mangomelonipallot myydään loppuun
jätskikioskeilta.
2 kommenttia:

 1. Kiitos t-paidan ompeluinfosta! Mulla niitten ompelu olis edessäpäin, kun ei poikien kaapeista juuri edustuskelpoista kesävaatetusta löydy.

  Kiva keväinen postaus muutenkin! Ihana se keltasirkkukuva - kyllä on lähelle teidät päästäny tai sitte teillä on joku mahoton putki nykyään?:)

  Ja kyllä noissa t-paidoissa kelpaa mangojätskejä lipitellä..

  Kesää odotellessa.

  VastaaPoista
 2. Jospa tuosta ohjeesta olisi apua t-paitojen ompelussa. Tosi mukavaa puuhaa tuo niitten ompelu kyllä on! =) Keltasirkku tosiaan päästi melkein puun juurelle ja kuva on otettu... pokkarilla! =) Pitempi putki jäi autoon kun oli niin sateista. Mukavaa kesää sullekin!

  VastaaPoista