torstai 27. syyskuuta 2012

Ohje tarjottimen päällystämiseen

Kai olet jo löytänyt tarjottimen, jonka voisit päällystää? 

Seuraavassa kerron teille, millä tavalla tuo kulunut tarjotin saa uuden pinnan. Kuvasarja selventäköön, jos teksti ei oikein aukene.

1. Hio tarjottimen lakkapinta rikki. Pinnan tulee olla sellainen mattainen ja samea, jotta lakka tarttuu siihen paremmin. Pyyhi pölyt pois.

2. Valitse kangas, jolla haluat tarjottimen päällystää. Ohuehko puuvillakangas on omien testailujen perusteella paras tähän hommaan. Se muotoutuu helposti tarjottimen kaikissa kurveissa. Jos tarjotin on tumma tai siinä on voimakkaita puunsyykuvioita, kankaan on hyvä olla kuviollinen/ tummahko. Silloin tarjottimen tummuus tai kuviot eivät paista läpi. Leikkaa kankaasta sopivan kokoinen pala "saumanvaroineen".

3. Kankaan kiinnittämiseen kokeilin nyt mieheni ideoimana lakka(90%) + erikeeper(10%) -seosta, jotta reunat kiinnittyisivät kunnolla. En tiedä, oliko se uuden seoksen ansiota, mutta nyt reunat kiinnittyivät tosi hyvin.  Eli tarjottimen pinta sivellään lakalla tai lakkaliimaseoksella reilusti märäksi jok' ikisestä kohdasta.

4. Haastavin juttu koko touhussa: kiinnitä kangas tarjottimen pintaan. Kertakäyttöhanskat on muuten hyvät tässä touhussa. Ja tästä eteenpäin käytän pelkästään lakkaa, en lakkaliimaseosta. Asettele kangas oikeaan kohtaan ja aloita kiinnittäminen keskeltä edeten kohti reunoja: lakan levittämistä pensselillä ja käsin. Vaikeaa tässä on se, että saa kankaan kiinni niin hyvin, ettei pinnan alle jää yhtään ilmakuplia. Liu'uta siis ilmat pihalle, ensin kohti reunoja ja sitten pois kokonaan. Painele reunat erityisen hyvin kiinni. Voit jopa taittaa niitä vähän ylikin. Anna kuivua rauhassa. Jos huomaat pian, että jäipäs kupla kehveli sinne, niin nuppineulalla tehty reikä ja varovainen painelu voivat vielä pelastaa. 

5. Leikkaa ylimääräinen kangas pois: käännä tarjotin nurin päin ja leikkaa tuo ylijäämä pois terävällä mattoveitsellä leikkausalustan päällä. 

6. Lakkaa, anna kuivua, lakkaa, anna kuivua.

7. Jos haluat tarjottimesta karkeapintaisen, voit lopettaa tässä vaiheessa ja siirtyä nauraen vasemmalle. Karkeapintaisessa tarjottimessa on paljon kitkaa, mikä on hyvä asia tilanteissa, joissa aiot kuljetella astioita sinne sun tänne. Jos taas haluat pinnasta sileän, hio pinnan epätasaisuus pois hienolla hiomapaperilla. Pyyhi pölyt pois, ja lakkaa ja kuivata pinta vielä kerran tai kahdesti.



Tällä tavoin saat tarjottimen, joka kestää normaalia käyttöä ja normaalia käsinpesua. Sen olen kuitenkin oppinut, että kuumaa kattilankantta ei kannata jättää lepäämään tarjottimen reunalle, kun kokeilee, onko potut kypsiä. Silloin voi käydä näin ja alkaa potuttaa.



Mitä mieltä muuten olisitte semmoisesta, että joku päällystäisi esimerkiksi Marimekon kankailla tarjottimia ja lähtisi turuille ja toreille tienaamaan niillä? Onko se väärin Marimekkoa ja kankaan suunnittelijaa kohtaan? Miten tekijänoikeusasiat menee tämmösissä tapauksissa? Eräs tekstiilisuunnittelijaystäväni herätti minua kerran pohtimaan tätä asiaa, kun yksillä joulumessuilla myytiin Marimekon kankaista tehtyjä tauluja.
Mitä ajatuksia teillä herää?

12 kommenttia:

  1. No en oo vielä löytänyt. Mutta en ole vielä ehtinyt kuin yhdelle kirpparillekaan. Että kiitos vaan ohjeesta! Varmasti menee kokeiluun jahka sopiva tarjotin löytyy.

    Ja minulla ei ole tietoa tekijänoikeusasioista. Mutta mietiskelen vaan, että tuskin se laitonta olisi jos vastaavaa tuotetta ei ole heillä suoraan myynnissä. Kyllähän jokaisen kankaan on joku suunnitellut. Ja ehkä joku toinen ostanut, ommellut esim. vaatteeksi ja myynyt. Muutenhan mitään marimekon kangasta ei voisi ostaa kuin omaan käyttöön. Mutta en tiiä. Olisi kiva tietää totuus.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeista! Näyttää herkullisilta nuo tarjottimet, kutkuttaa kokeilla.

    Olen itekin miettinyt tuota kangasasiaa. Että jos ompelen tilkkupeittoja tunnistettavista marikankaista ja myyn jollekin. Saako tehdä niin? Jos ostan kangaskaupasta jotakin pilkkukangasta, josta ei tiedä tekijän nimeä, sitä on "helpompi" myydä... Tuntuu ainakin siltä. :)
    Siitä olen varma, että maritarjottimet menisivät kaupaksi!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta ja neuvoista!

    Meillä koulussa lähetetään ite painetut ja värjätyt kankaat jollekki firmalle, jossa niistä tehään tarjottimia. Opettaja sanoi että kyllä, on väärin käytää marimekon kankaita ja lähtee tienaamaan niillä. mutta vähemmän tunnettuja kankaita saa käyttää, etenkin jos ne on pilkullisia raidallisia tms. josta on mahdoton sanoo kenen suunnittelema se on.

    VastaaPoista
  4. On kyllä niin nättejä nuo tarjottimet ja selkeä ohje, että heti pian pakko päästä koluamaan kirppiksiä tarjottimien toivossa. =) Mää en osaa sanoa tuosta Marimekko-asiasta muuta kuin että se on ollut itselläkin mielessä ja melkein ois hauska kuulla perustelut miksi ei saisi tienata noin. Onkohan se vain hyvä tapa vai ihan laissa säädetty?

    VastaaPoista
  5. Olkaapas hyvä! Ei muuta kuin päällystyshommiin.

    Maria, kyllä minäki oon aatellu, että on helpompi tehä just jostain pilkkukankaista tai vastaavista, mutta jos tosiaan kangas on tunnistettava, niin on tuntunut, että harmaalla alueella liikkuu. Ite en oo mitään kangasjuttuja myyntiin tehny, mutta asia kiinnostaa!

    Carovarium,
    se sun opettaja on varmaanki oikeassa, ja siltä minustakin on TUNTUNUT :) Googletin aiheesta, ja moni oli kysyny ite Marimekolta, että saako tehä niitten kankaasta myyntiin. Jostakin keskustelusta bongasin mm. seuraavaa:

    Lainaus bloginimimerkiltä Pauliina:
    Mä kysyin Marimekolta tuota tekijänoikeus asiaa, kun en voinut uskoa, ettei kankaista saa tehdä MITÄÄN myyntiin (tällaista mutu-tietoa sain). Marimekko vastasi näin: "Periaatteessa näin on. Marimekko ei salli, että markkinoilla on myynnissä sellaisia Marimekon kankaista valmistettuja tuotteita, jotka erehdyttävästi muistuttavat Marimekon omassa mallistossa olevia valmistuotteita. Mikäli yhdennäköisyys on ilmeinen, tuotteiden valmistaja ja markkinoijaa voidaan syyttää tekijänoikeuden loukkauksesta. Pidämme tärkeänä, että kuluttajalle syntyvä mielikuva aidosta Marimekko-tuotteesta säilyy oikeana. Tämän vuoksi puutumme markkinoilla näkyvään kopiointiin välittömästi ja ryhdymme tarvittaessa oikeudellisiin toimenpiteisiin."

    Toisaalta löytyi linkki Talouselämän juttuun (kylläkin vuodelta 2008), jossa oli ruumisarkkuja verhoiltu Marimekon kankailla, eikä se ollut laitonta Marimekon mielestä.
    http://www.talouselama.fi/uutiset/ruumisarkku+verhoutuu+marimekkoon/a2053489

    Juu, selvintä lienee, että tekee vain omaan käyttöön. Tai sitten painaa kankaat ite, niin kuin Carovarium on tehny! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voinut olla kysymättä Marimekolta, mitä ne tuumivat nykyään tästä aiheesta ja siitä, että Marimekon kankaista valmistettuja tuotteita myydään myyjäisissä tai vastaavissa tapahtumissa. Kysyin myös, voinko liittää vastauksen tähän blogikeskusteluun. Suoraa lainausta en voi teille julkaista, mutta omin sanoin kerron.

      Vastauksessa oli pääasiassa vain suosituksia. Marimekko ei suosittele, että jokapojat ja jokatytöt alkaisivat tuottaa tai valmistaa Marimekon kankaista uusia tuotteita myytäväksi. Tuotteet ja materiaalit ovat ainoastaan kuluttajamyyntiin tarkoitettuja, joten tämä suositus koskee myös myyjäisiä. Eivätkä he suosittele valmistamaan samanlaisia tai samankaltaisia tuotteita kuin mitä heillä on valikoimassa. Tämä siksi, että kansa välttyisi sekaannukselta, että mikä on aitoa Marimekkoa ja mikä ei. Ehdoton ei tuli Marimekko-tuotemerkin käytölle myynnin ja markkinoinnin yhteydessä.

      Mutta älkäämme olko huolissamme - OMAKSI ILOKSI saamme valmistaa tuotteita ja purkaa pakahtuvaa luovuuttamme Marimekon kankaitten parissa! Siihen he jopa kannustavat asiakkaitaan. :)

      Poista
    2. Eikös tuossa Marimekon vastauksessa selkeästi sanota: "Marimekko ei salli, että markkinoilla on myynnissä sellaisia Marimekon kankaista valmistettuja tuotteita, jotka erehdyttävästi muistuttavat Marimekon omassa mallistossa olevia valmistuotteita". Eli tuosta voisi vetää johtopäätöksenä sen, että Marimekon kankaista SAA tehdä tuotteita myyntiinkin, kunhan ne eivät ole Marimekon omien tuotteiden kopioita. Eli siksi Marimekolle on ollut ok noiden ruumisarkkujenkin (?!?) päällystäminen, itse ainakaan en ole vielä nähnyt sellaisia Marimekolla myynnissä ;D

      Poista
    3. Marimekko on vastannut noin vuonna 2009 (siis tuo lainaus bloginimimerkiltä Pauliina). Uudempaa tietoa kysyin viime syksynä (lokakuussa 2012) ja vastaus kankaiden käytöstä myytäviin tuotteisiin oli paljon tiukempi. Myös ruumisarkkuesimerkki oli vuodelta 2008, joten ehkä niitten linja on tiukentunut. Nyt eivät SUOSITTELE Marimekon kankaista tehtävän ollenkaan tuotteita myyntiin.

      Omaa papatusta:
      Toisaalta kankaat on jo niin kalliita, että luulis siinä olevan jo jonkin verran tekijänoikeusmaksujakin, jos joku niistä tehdyillä tuotteilla vähän tienaiskin. Ei se puuvilla niiiin paljon ole kallistunut! Joo, ehkä Marimekko tarvii rahaa rahtimaksuihin, jotta voivat painattaa kankaat mahdollisimman kaukana Suomesta.. :/
      Hienoja kankaita, ei siinä. :)

      Poista
  6. Kiitos hyvistä ohjeista! Kysyisin vielä, että mitä lakkaa käytät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesiohenteinen kalustelakka passaa tähän(kin) hommaan. Tuo mun purnukka näyttää olevan Eskaron Satellite Kalustelakka. Vesiohenteinen kalustelakka puupinnoille sisällä. Väritön, puolihimmeä.

      Poista
  7. Hei! Laitan vielä minäkin lusikkani soppaan. Tuo Marimekon vastaus on tuttu minullekin, sillä olen sitä joskus kysynyt. Marimekon kankaita saa siis käyttää sellaisissa tapauksissa, joissa tuote ei muistuta mitään Marimekon omaa tuotetta. Esimerkkinä oli ruumisarkku, mutta voi se olla jotain tutumpaakin. Eli jos esim. tekee tilkkupeittoja myyntiin, niin ei varmasti voi kukaan sanoa mitään, jos siellä on mukana Marimekon kankaita.

    T:Anne F

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kirjoitit varmaan tapauksista, että tuotteita myydään? Ehkä niitä tosiaan saa tehdä, vaikkei Marimekko sitä suosittelekaan. Siinä mulle tulleessa vastauksessa oli kyllä aika selvästi, etteivät suosittele Marikankaista tehtävän minkäänlaisia tuotteita myyntiin. Se ruumisarkkuesimerkki kyllä on sitten ristiriidassa sen vastauksen kanssa. En tiedä, mitä laki asiasta sanoisi, mutta tokihan Marimekko voi suosituksia antaa. Sen ymmärrän kyllä, että Marimekon tuotemerkin käyttö myynnissä ja markkinoinnissa on ehdottomasti kiellettyä. Viikonloppuna joulumessuilla yksi nainen myi Marimekon kankaista tehtyjä pussukoita (jotka muistutti kyllä lähes tismalleen aitoja Marimekon pussukoita), ja mainosti kyltissä niitä Marimekon pussukoiksi, vaikka oli ne itse tehnyt Marimekon kankaista. Se oli mun mielestä aika räikeä ylilyönti.

      Poista