torstai 11. elokuuta 2011

Body ilman kaavaaMeillä on kohta vauva ja se tuntuu ihmeelliseltä. Ensin laitoin sille sängyn valmiiksi ja sitten lappasin pikkuvaatteet hoitopöydän laatikoihin. Silloin huomasin, että suurin osa vaatteista on hyvin tyttömäisiä. Mitä jos me saadankin pikkumies?

Päätin ommella bodyn, vaikka se on tuntunut tähän asti ultravaikealta. Inspis iski yhtäkkiä eikä talosta löytynyt kaavaa, joten etsin hyvänmallisen vaatteen kaapista ja "kaivoin" siitä esiin kaavan. Tässä on ohjeet jos jotain teistä kiinnostaa tällainen vapaampi ompelu.

Vaate käännetään ensin nurinpäin, jotta saumat erottuva, ja hihat viedään vaatteen sisään piiloon. Takakappale nupataan taitteelle ja leikataan suoraan ilman saumavaroja. Erityisen tarkkana saa olla hihan aukon kanssa.

Tässä vaiheessa body avataan taitteelta ja tarkistetaan silmämääräisesti, näyttääkö takakappale samalta kuin alkuperäisessä mallissa. Olkasaumat leikataan erikseen, koska toinen niistä on bodyssa pitempi neppareiden vuoksi. Myös kaulus pitää leikata tarkasti. Samaan tyyliin onnistuu myös etukappaleen leikkaaminen.


Hiha on helpompi nakki. Olkasauma täytyy kaivaa esiin kääntelemällä alkuperäistä vaatetta sauman kohdalta. Yleensä etu- ja takakappale ovat erilaiset hihassa. Toinen hiha luonnistuukin sitten helposti, kun on valmis malli.
Lopuksi katsellaan vielä, näyttävätkö leikatut palaset silmälle hyvältä. Huom! Oikea olkasauma saa sitten nepparit, joten sinne pitää muistaa tosiaan lisätä reilun sentin saumavarat. Ja sitten saumuriin virta päälle ja olkasaumasta alkaen kokoamaan.
Tällä tyylilläkin voi tulla ihan mukavaa jälkeä ja sama idea toimii muissakin vaatteissa. Painonapit on helppo paukuttaa vasaralla kiinni. Tosin ensikertalaisena pari piti repiä irti ja paukuttaa uudelleen. Kangas on ostettu Ottobrelta ja kaveriksi se on saanut ruskeaa resoria. Kun katselen bodya, näen elävänä mielessäni pienen pojun, jonka vaaleanpunaiset laihat jalat vispaavat ilmaa kuin tuulimyllyn siivet.8 kommenttia:

 1. Hienon bodyn olet tehnyt!!
  On ihanaa ommella jotain suloista pienelle masuasukkaalle... olin viimevuonna samassa tilanteessa. :)
  Olen ymmärtänyt, että asumme samassa suunnassa Suomea. Meillä on yhteinen kaveri. ;) Jos tarvit kaavoja niin minulta löytyy niitä aika paljon. Lainaan mielellään. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Saara! Kiva kun vierailit täällä blogissani. =) Kenestähän kaverista on kyse? Anna vinkki. Mielelläni lainaan sinulta lastenvaatekaavoja. Niillä lopputulos on aina varmempi. =)

  VastaaPoista
 3. Tuollaista rentoa meininkiä on välillä hyvä saada ompeluun. Tosi kiva body! Jaksamisia odotteluun sinulle.

  VastaaPoista
 4. Vinkiksi varmaan riittää Suska ja Muhos. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Ruohonvihreä! =) Tuo on yllättävät käyttökelpoinen tapa tehdä juuri omalle lapselle sopivia vaatteita, kun tietää että tämä paita istuu. Monesti valmiita kaavojakin joutuu kuitenkin kaventamaan ja lyhentämään tms.

  Saara: alkaa valjeta. =) Pidän mielessä ihanan tarjouksesi.

  VastaaPoista
 6. Kiitti! Sovelsin tätä omaan paitaan - ei ollu sopivaa kaavaa, mutta olihan mulla sopiva paita päällä :)

  VastaaPoista
 7. Kiitti kommentista! Mukava että sait paidan itelles! Tätä tapaa sovellan itsekin aina välillä kun sopiva kaava puuttuu. Housutkin onnistuu hyvin näin. :)

  VastaaPoista
 8. Miksei näihin ohjeisiin laiteta ikinä tuota että miten tuo ruskea osa ommellaan? En omista edes ompelukonetta, mutta meinaan piakkoin harjoitella. Ihana body! Mutta mistä löytäisin idiootti varmat ohjeet? :)

  VastaaPoista