maanantai 6. lokakuuta 2014

Sudenko rento?

Ensimmäisenä tulee mieleen lämmin kesäilta pihalla. Juttelen rauhassa niitä näitä tai vastaavaa ja yhtäkkiä pieni moottori pörähtää korvan takaa: sudenkorento! Neljä siipeä kimaltaa lämpimässä auringonvalossa ja niistä heijastuu kaikki maailman värit. Siivet värisevät niin tiheään, että näyttää kuin se liitäisi. Katse seuraa kaunista lentäjää, kunnes se häipyy taas kaukaisuuteen, sinne mistä se tulikin.

En ehkä ole ainoa, jolla aika pysähtyy sudenkorennon hipaistessa. En osaa selittää mitä siinä tapahtuu, mutta jotain hienoa niissä hetkissä on. Siksipä olinkin heti messissä, kun eräs ihana kummitäti halusi askarrella tyttöjeni kanssa tällaisia sisäsiistejä korentoja. Aikaa hurahti noin pari tuntia pienten kanssa. Tarvikkeiksi riittävät rautalanka, hamahelmet ja muutama isompi puuhelmi.


Tässä ohjeet sudenkorennon askarteluun.

1. Leikkaa rautalangasta noin 40 cm:n pituinen palanen ja taita se v-asentoon. Laita v:n eli pohjalle  eli pyrstöksi 10 + 10 hamahelmeä.


2. taita pyrstö pitkulaksi ja laita rautalangat yhteen. Pujottele rautalankoihin sopiva määrä isompia helmiä vartaloksi ja lopuksi isompi pääksi = vaaleanpunainen.


3. Pään jälkeen avaa taas rautalangat v-asentoon. Näistä tulee tuntosarvet. Laita molempiin tuntosarviin haluamasi määrä hamahelmiä ja lopuksi pyöreä helmi. Leikkaa loppu rautalanka niin, että sitä jää noin 1 cm. Taita rautalangan pää hamahelmien sisään piiloon. 


4. Vartalon jälkeen tehdään siivet. Leikkaa noin 40 cm:n pala rautalankaa ja kierrä se kerran pään alapuolelle. Tee siivistä silmukat ja taita loput rautalangat vartalon sisään. Halutessasi voit myös pujotella siipiin hamahelmiä, mutta sen painavampia helmiä siivet eivät kestä. Tee vielä toiset siivet samalla tyylillä.


 5. Lopuksi tehdään jalat. Ne tehdään samalla periaatteella kuin siivet ja niihin olisi parasta käyttää paksumpaa rautalankaa. Meillä ei sellaista ollut, joten näihin laitettiin rautalankaa kaksinkerroin.  Pujottele hamahelmiä jalkoihin tai jätä ohuiksi. Lopuksi rautalankoihin laitettiin helmet jaloiksi. Parhaan tuloksen saat, jos leikkaat etu- ja takajalkojen rautalangat yhtä aikaa, jotta niistä tulee yhtä pitkät. Tällä yksilöllä on lyhemmät takajalat.


Jos innostuit, voit tehdä useamman korennon. Ne ovat haukannäköisiä ryhmässä. Kiiltävällä pinnalla niistä muodostuu hauskoja varjoja.


Tämän korennon askarteli 3-vuotias tyttö melkein itse. Pikkuisen piti autella. Isosisko kohta 5 v jaksoi jo pujotella koko korennon valmiiksi. Sen näette tuossa ensimmäisessä kuvassa.


Siinä ne nyt supatettelevat satujaan pianon päällä ja tuovat kesätunnelmaa harmaantuvaan maisemaan. Mitähän ne juttelevat? Ehkä saamme siitä ajan kanssa selvän. Iloista syysloma-aikaa ne ainakin toivottavat!


4 kommenttia:

 1. Voi taas niin kiva idea lasten kanssa toteutettavaksi. Teimmekin yhtenä päivänä niitä edellisen postauksen pihlajanmarjanauhoja linnuille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on kyllä hauskoja askarteluja. Ja ne lintujen herkut menee täälläki testaukseen. :)

   Poista
 2. Nää on kyllä ihania! Meillä pojat innostui korennoista samantien. Joku päivä meilläkin varmasti askarrellaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilkaa ihmeessä! Mukavaa puuhaa aikuisellekin. :)

   Poista