perjantai 16. marraskuuta 2012

Lampetteja

"On taivas tähtikirkkahana ja meillä syttyy kynttilät."


Lampetit kynttilöineen ovat valaisseet meillä jo useamman vuoden. Sisko teki aikoinaan vanhasta kakkuvuoasta lampetin, joka jäi sen verran vaivaamaan, että tehtiin meille samanmoinen. Joitakin vuosia sitten myös Kodin Kuvalehden jouluideoissa oli vanhoista hopealautasista tehtyjä lampetteja. Jatkettiin sen idean kehittelyä ja saatiin vähän tukevampi ja normaalille kruunukynttilälle sopiva lampetti aikaiseksi. Niinpä sitä on tullut muutama vuosi kierrettyä kirppareita ja kierrätyskeskuksia kakkuvuoka- ja metallilautaslasit silmillä. Monen monta lautasta, tarjotinta ja kakkuvuokaa on tähän tupaan kannettu, ja joulun alla niistä on syntynyt lampetteja. Jälleen tänä vuonna tuli tuo lampettiaika ja kohta on kaikki valmiina messuja varten. 


Joulukuun alussa 1.-2.12. on siis jo perinteeksi Oulussa muodostuneet Naisten joulumessut Pohjankartanon koululla klo 10-17. Minä suuntaan sinne lauantaiksi. Tervetuloa! 
Jos tuotteita kovasti jää, saatan niitä täällä blogissakin teille kaupitella. Ollaan nimittäin Sakrun kanssa suunniteltu tänne blogiin semmoista myyntipöytää, jossa voitaisiin joitakin ylimääräisiä käsitöitä kaupata. :)


Kyllä, lampetit kuumuvat aika paljon, kun kynttilä siinä palaa. Meillä lampetti on ollut joko kiviseinällä tai takan muuriin kiinnitettynä. Nuo lautas-/tarjotinmallit eivät taas kuumene, jos liekin lämpö pääsee nousemaan vapaasti ylös. Muutamia lampetteja olen tehnyt myös pikkukynttilöille, niille joulukuusenkynttilöille, joita ainakin viime vuonna vielä myytiin. Kirppareilla on paljon semmosia pieniä hopeahkolautasia, mutta isompien ja soikeiden löytäminen on vaatinut vähän kiertelyä. 


Kaksi vuotta sitten matkattiin Sakrun kanssa kohti Kokkolaa ja myytiin tekeleitämme Wanhanajan joulumarkkinoilla. Se oli kyllä mahottoman tunnelmallinen markkinapaikka, mutta tuolloin sattui olemaan myös mahottoman kylmä, mikä kangisti varmasti niin ostajia kuin myyjiäkin. Mukava kokemus kuitenkin! Lampetit kiinnitin silloin vanhaan ovilevyyn, mikä taitaa palvella tänäkin vuonna siellä Oulussa.


 Mukavaa viikonloppua kaikille teille!

11 kommenttia:

 1. Kauniita ovat! Saakohan noita kynttilän"pohjia" ostettua jostain? Meillä olisi muutama tarkoitukseen sopiva vuoka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookki tunnelmallisia! :)

   Saa niitä kynttiläholkkeja ostettua. Ite oon tilannu Sjöld-Detaljerilta. Aika paljon vaan pitää kerralla tilata (50 kpl), joten kimppatilaus kannattaa. Minäkin voin kyllä muutaman myydä. :) Ja pop-niitillä oon posauttanu kupin kiinni vuokaan. Helppoa ku heinänteko!

   Poista
 2. Tuo markkinakuva herättää mukavia muistoja! =) Oltiin me varmaan ilmestyksiä kun yritettiin pukea untuvatakin päälle vielä markkinaroolivaatteita! Saattaa kai tuo ollakin helppoa, jos osaa. Siinä on vain tuo pieni jos. =) Vieläkin tykkään tuosta kuvassa näkyvästä kaksoislampetista, joka on tuolla markkinakuvassa. Onneksi kerkesin saada sen omaksi!

  VastaaPoista
 3. Tyylikkäitä! Häätyy ehdottomasti harkita messuille tulemista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu ihmeessä, samalla pöydällä saattaa olla erään toisenkin tutun tekemiä juttuja!! ;)

   Poista
  2. Juu, on hän puhunutkin siitä ;)
   Saattaa käydä niinkin, että siellä käydessä saan "liikaakin" innostusta, nimittäin ainakin että kauan mielessä olleet käsityöaikomukseni saavat uutta pontta ja puhtia, mikä ei tietenkään ole huono asia ollenkaan ;)

   Poista
 4. Kröhöm... Minullakin on kaksi tuollaista lampettia leivinuunin kyljessä ja oi, kun ne tuovatkin tunnelmaa ! Ihania ! Kiitos niistä vielä, Lotta & co.

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana idea! On kylla tunnelmallisen nakoiset myyjaist/markkinat! Ei ole vain uunin kylkea mihin tuollaisen lampetin uskaltais panna palamaan? Huomattavasti alkeellisempi versio on mulla. Vanhan taulun kehykseen puutausta ja siihen ruuvilla isoja sailykepurkkeja kiinni. Niihin passaa pienet tuikut. kiva valaistus tulee siitakin. AnuB

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idea minustakin! Ja varmasti tulee tunnelmallinen valo sunki lampetista! :)

   Jos ei oo uunin kylkeä, niin sitte normiseinälle passaa tosiaan semmonen tarjotin/lautasmallinen lampetti, missä liekin yläpuolelle ei kaarru yhtään tarjottimen reunaa. Oon tehny testejä, että semmosissa tarjotin ei kuumene yhtään, ei oikeastaan lämpenemisestäkään voi puhua.

   Poista