tiistai 20. marraskuuta 2012

Tiskirättipainajaiset

 

Tiskirättejä vilisee mun silmissä nyt melkein painajaiseksi asti. Joulumessut lähestyvät ja aion myydä siellä myös tiskirättejä. Olen painanut luonnonvalkoisiin ja vihreisiin rätteihin pitsiliinojen ja omppujen kuvia. Painajaisen tästä kaikesta tekee se, että painamisen ja kuivumisen jälkeen väri pitää kiinnittää silittämällä jokaista rättiä noin kaksi minuuttia. Viime päivinä olen silittänyt ja silittänyt, joka välissä olen silittänyt.

Rätit painoin valotettua seulaa apuna käyttäen. Samoin kuin siinä serigrafiassa, seulan saaminen painokuntoon on isompi urakka kuin itse painaminen.

 

Tiskirättipainajaiset hoituivat kätevästi pakastimen päällä. Mukavahan se olisi, että joskus olisi oma tilava käsityöhuone, jossa olisi oma tilava pöytä myös kankaanpainamiseen. Unelmien toteutumista odotellessa painoin rätit nyt siis pakastimen päällä. Ja hyvin toimi sekin!


Luonnonvalkoiset rätit tilasin EMO-Tuotannolta Kuopiosta. Vihreät ovat Sini Sieniliinoja. Kuten me kaikki tiedämme, valkoiset tummuvat aika pian käytössä. Senpä vuoksi olenkin huudellut yksiväristen, värillisten rättien perään, mutta vain Sinituote on vastannut.

Värjäyskokeiluja olen tehnyt tälläkin saralla. Yhden satsin värjäsin mustaksi ja painoin siihen valkoisella. Siinä rätti oli kuitenkin joutunut jo niin kovalle koetukselle pesukonevärjäyksen aikana, että se hapristui kompostointikuntoon pian.


Mutta kauneimpiahan rätit ovat valkoisina, puhtoisina, uusina. Ainakin minun mielestä. Käytännöllisyyttä arvostavana ihmisenä painoin kuitenkin myös vihreitä rättejä, vaikka tuo limen sävy taitaa enemmän olla heräävän kevään kuin joulun väri. :)


Pyyhitäänkö teillä pöytä rätillä vai luutulla vai tiskirätillä vai keittiöliinalla vai talousliinalla vai millä? Mietin täällä, mitä oikeastaan myyn siellä messuilla. Mikä olisi myyvin nimitys tuolle keittiössä-niin-tarpeelliselle puhdistusliinalle?


15 kommenttia:

  1. Ai että ne on KAUNIITA!
    Ei melkein raskis käyttää, kun rupeavat pian haisemaan tiskiluutulle. :)
    Luutu tai rätti on nimi meillä.

    Voisit ottaa reissuun mukaan ja kaupata jo sielläkin näitä!

    VastaaPoista
  2. miten se valotus tapahtuu? mulla on ollu painoseula ja värit ja vehkeet jo vuoden mutta mistään ei taho löytyä ohjeita että miten siitä eteenpäin. koulussa ollaan noita tehty mut en mä enää muista miten :D jotain tököttiä me laitettiin paperin ja seulan päälle ja tungettiin komeroon.

    VastaaPoista
  3. Todella kaunis tuo pitsikuvio!
    Rättejä meillä on, mutta eipä ne noin kauniita olekaan... :)

    VastaaPoista
  4. Kauniita! Luutuja ne meillä ovat. Mielenkiintoisen näköistä hommaa tuo kankaanpainanta. Carovariumin tavoin kyselen, että mikä on valotettu seula?

    VastaaPoista
  5. Mukava, että tekin tykkäätte! :) Jospa näiden tsemppausten voimalla saan tehtyä kaiken valmiiksi ennen messuja..

    Carovarium ja Ruohonvihreä, kyselitte seuloista. Minäpä kerron vähän niistä. Seula on siis puukehys, johon on pingotettu seulakangas. Kankaan päälle levitetään valotusemulsio. Kun se on kuivunut, valotettava kuvio/esine laitetaan siihen päälle, esim. kasveja, pitsiliinoja tms. tai sitten kuviosta otettu mustavalkoinen kopiokalvo. Sen jälkeen seula laitetaan valottumaan valotuslampun alle. Valotusemulsio kiinnittyy semmoisista kohdista, missä ei oo kopiomustetta tai esinettä edessä. Kun valotus on valmis, kiinnittymätön emulsio poistetaan vedellä kuvion kohdalta. Sitten seula onkin valmis. Väri vedetään raakkelilla/lastalla kuvion yli, jolloin väri menee aukoista painettavalle pinnalle. Tässä LYHYKÄISYYDESSÄÄN, mistä seulan valottamisessa on kysymys.

    Kaikkia litkuja ja tarvikkeita saa mm. sieltä EMO-Tuotannolta. Sieltä saa ostettua valmiiksi valotettuja seulojakin, kunhan ensin lähettää sinne sen valotettavan kuvan. Tai sitten menee kankaanpainokurssille, missä opettaja neuvoo, mitä missäkin vaiheessa tehdään. Minä oon käyny kurssilla, mutta siskon kans ostettiin keväällä lamput ja muut tarvikkeet, jotta voidaan kotonakin valottaa saunan pimeydessä..

    Ja Carovarium, siellä EMO-Tuotannon etusivulla on linkki: Vinkkikirjasemme kankaanpainoon PDF-muodossa, ole hyvä! Siellä on suht hyvät ohjeet.

    VastaaPoista
  6. Varsin persoonallinen raakeli :D

    Voin kuvitella että valotus on haasteellista kotioloista, miusta se on vaivalloista koulussakin vaikka meillä on isot värjäys- ja painantatilat...

    Kauniita rättejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, miten niin persoonallinen? :) Mimmosella raakelilla sinä oot työskennellyt? Meillä tuolla kurssilla on ollu noita ikkunalastoja ja pienempiin kuvioihin semmosia kumisia pikkutasoittimia (en tiiä oikeaa nimitystä niille).

      Yllättävän helppoa se valotus on kotioloissa. Se valotusemulsio kestää jonkin verran valoa, niin ei tartte ihan pimiötä rakentaa. Mutta tilaa tosiaan vois olla vähän enemmän. :)

      Poista
  7. Tuo pitsikuvioinen on kyllä niin kaunis, ettei raskisi rätiksi kutsua...
    Seinälle panisin keittiöön päivääni piristämään :)

    VastaaPoista
  8. Kaunis tuo oranssi pitsiliina, tuolla jo luulis pöydän luutuamisen olevan ilo?!

    VastaaPoista
  9. Kiitos vielä! Minäkin tykkään tuosta pitsisestä enemmän. Liina on käsittääkseni nyplätty ja peräisin Virosta äitimme ystävältä. Valotettiin siitä siskon kanssa ensin semmoinen iso, jossa näkyy ehkä 1/4 liinasta. Tuon pienemmän sisko valotti ihan noita rättejä ajatellen just sopivan kokoiseksi. Kiitos siis hälle!:) Ollaan monesti myhäilty mielessä, että onneks valittiin tuo - nimittäin sillon valotusvaiheessa arvottiin kahden pitsiliinan väliltä. Toinen oli semmonen perinteinen virkattu liina ja toinen tuo nyplätty. Se virkattu versio olis varmasti menny "mössöks", kun eihän semmoisessa erotu niin hyvin kaikki pienet reiät yms. Nyplätty liina on just niin siro ja pikkutarkka, että toimii kankaanpainannassa erinomaisesti.

    Juu, harvemmin sitä "pitsiliinalla" pöytiä puhtaaks pyyhkii! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaisin väittää, että valotuksessa käytetty liina ei ole nyplätty. Se on käpypitsi eli sukkulapitsi eli frivolitee pitsiä.

      Poista
  10. Ihastuttavasti kuvioituja molemmat! Eritoteen minuun uppoaa tuo omenakuvioinen, varsinkin kun siinä on kirjoitusta omenan sisällä = hauska "yksityiskohta". :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos vinkeistä! pitääpä hankkia tuota valotusemulsiota :)

    VastaaPoista
  12. Löytyipäs täältä kauniita tiskirättejä. Käytätkö painamiseen painoemulsiota vai peittopastaa? Itse en millään saa yhtä pikkutarkkoja kuvioita, vaan väri aina vähän leviää, vaikka käytänkin valotettua seulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Näissä räteissä kuviot on painettu kuultovärillä eli painoemulsiolla, mutta oon painanut myös peittoväreillä tummiin rätteihin. Molemmat toimii. Mulla väri on levinnyt, jos lasta, jolla värin levittää, on huono. Kokeileppa kunnon ikkunalastaa ja napakkaa vetoa! Hyviä ikkunalastoja saa ainakin Finntensidiltä. En tiiä, onko niillä verkkomyyntiä, mutta niiltä oon ostanut parhaat lastat. Onnea tiskirättipainantaan!

      Poista